Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda za Planinsku

Bivši premijer tvrdi da se postupak protiv njega temelji na lažnim dokazima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak se očekuje objava nepravomoćne presude protiv Ive Sanadera i njegovih suoptuženika u slučaju Planinska. Četiri godine je prošlo od početka suđenja, a bivši premijer cijelo to vrijeme tvrdi da je nevin te da je cijeli postupak protiv njega temeljen na lažnim iskazima. Ako dobije kaznu veću od 5 godina, prijeti mu povratak u Remetinec.

"Predlažemo da se gospodina Sanadera oslobodi krivnje", rekla je Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Trebalo bi doraditi zakon" Izlaze li mnogi okrivljenici iz poznatih korupcijskih afera s preblagim kaznama? Slika nije dostupna Suđenje za Planinsku "Nekoliko puta Sanader je s prozora rekao da me se ne pregledava"

Od početka postupka i uoči presude, obrana tvrdi kako bivši premijer nije kriv.

"Sigurno da je nama važno kakva će biti ova presuda, ali u svakom slučaju to neće biti kraj postupka", rekao je odvjetnik bivšeg premijera Čedo Prodanović.

A optužbe su teške: korupcija pri kupoprodaji zgrade u Planinskoj, posao u kojem se Sanader tereti za uzimanje 17 milijuna kuna provizije od Stjepana Fiolića koji je priznao krivnju, kao i Petar Čobanković.

"Koloplet namještenih montiranih inkriminacija do kojih je USKOK i DORH došao ucjenjivanjem Čobankovića i Fiolića", rekao je Ivo Sanader.

"Po gospodinu Sanaderu svi lažu osim njega!", odgovorio je drugooptuženi Stjepan Fiolić.

Tužiteljstvo za Fiolića traži godinu dana zatvora, koju bi se moglo zamijeniti radom za opće dobro. Njegova obrana kaže, ako oslobode Sanadera, trebaju i njega, unatoč priznanju krivnje.

"Ukoliko nema odgovornosti počinitelja, nema odgovornosti niti poticatelja bez obzira na njegov subjektivni odnos bez obzira na sadržaj njegova iskaza", rekao je Branko šeroć, odvjetnik Stjepana Fiolića.

Sudjelovanje u korupciji priznao je i Petar Čobanković u zamjenu za društveno koristan rad. Pravosuđe je zbog te blage kazne za političku korupciju kritizirano u javnosti. Ministar pravosuđa načelno odgovara da sudovi moraju slati poruku da se korupcija ne isplati.

"Nažalost, mi ponekad ne šaljemo takvu poruku, ali svi sudionici pravosudnog sustava moraju biti svjesni koju poruke se šalju u određenom trenutku", dodao je ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Sanaderova obrana sumnja da je Čobankoviću odgovore za ispitivanje na sudu pisao Uskok, analizirali su sadržaj njegovih bilješki. Osporavaju i njegov i Fiolićev iskaz.

"I oni su svjedoci optužbe, pod navodnicima, koji su spremni za tako blage kazne govorit svašta, dakle ja im ne vjerujem", pojasnio je Prodanović.

Ali im vjeruje tužiteljstvo: "Drugookrivljeni Stjepan Fiolić u ovom postupku punih 5 godina govori istinu“, rekao je zamjenik ravnateljice Uskok-a Tonći Petković.

A u petak ga, kao i Ivu Sanadera, nakon četiri godine suđenja, očekuje nepravomoćna presuda.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene