Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Planinsku

"Nekoliko puta Sanader je s prozora rekao da me se ne pregledava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju u slučaju Planinska, svoju završnu riječ danas je iznio bivši premijer Ivo Sanader koji je zatražio da ga se oslobodi "jer s prodajom zgrade u Planinskoj nema ništa".

Sanadera u slučaju Planinska Uskok tereti da je primio 17 milijuna kuna ''provizije'' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Slika nije dostupna Afera Fimi Media Odgođeno suđenje Sanaderu: Odvjetnici Sloković i Prodanović nisu se pojavili, sutkinja ih kaznila

Ivo Sanader ustvrdio je da Stjepan Fiolić, suoptuženi u slučaju Planinska, koji je kazao da je bivšem premijeru u njegov dom donio 17 milijuna kuna mita u "kutiji za hrenovke", nije dolazio kod njega doma.

"Da ne zna kako izgleda kuća u kojoj živim, govori dovoljno kada je rekao da je zvonio na 1. kat - to pokazuje da ne zna i nije bio jer sam ja uvijek živio na 2. katu. Ne zna ni kojeg datuma mi je donio kutiju s novcem jer bi se utvrdila neistinitost njegovog iskazivanja. Bio sam često na putu, pa da je rekao bilo koji datum doveo bi se u situaciju da ne zna da sam izvan Zagreba", kazao je Sanader zatraživši da ga se oslobodi "jer sa prodajom Planinske nema ništa".

"Tražim da imam isti tretman kao i drugi, jer u mom slučaju Uskok je pokazao nevjerojatnu upornost u dokazivanju nečeg čega nema", kazao je Sanader.

Stjepan Fiolić ponovio je da ostaje kod ranijeg iskaza.

"Više puta sam ulazio da me se nije upisivalo, nekoliko je puta s prozora Sanader rekao osobama koje su štitile objekt da se Fiolića ne pregledava, kao što me nisu upisali kad sam došao i odnio slike iz Kozarčeve. Netočno je što Sanader kaže, točno znam gdje živi, bio sam u više navrata", izjavio je Fiolić.

Tonći Petković zamjenik ravnatelja USKOK-a naveo je kako se nisu vodile posebne evidencije posjetitelja te da potvrđuje Fiolićeve riječi, ali i da se iz njihovih zajedničkih poziva zaključuje da je Fiolić bio kod Sanadera i da govori istinu. Nije, primjerice, evidentiran niti radnik koji je izvodio radove u kući o čemu je svjedočio.

Za Stjepana Fiolića USKOK traži kaznu od jedne godine zatvora koja bi se mogla zamijeniti radom za opće dobro.

Na sudu je opet bilo riječi i o bilježnici koju je tijekom svjedočenja imao bivši Sanaderov ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je još na početku postupka priznao sudjelovanje u korupciji, nakon čega je osuđen na društveno koristan rad. Petković je kazao kako je vjerodostojnost Čobankovićeva svjedočenja potvrđena. Njegovi navodi potvrđeni su kako iskazom drugih svjedoka tako i fonograma sa sjednice vlade iz 2009. godine, ustvrdio je.

Čedo Prodanović, Sanaderov odvjetnik, tvrdi da se radilo o dogovorenom iskazu za određene pogodnosti koje je svjedok Čobanković dobio.

"Utvrdili smo 25 cjelina o kojima je govorio i svih 25 se podudaralo u redoslijedu i u sadržaju ispitivanja od strane USKOK-a. Takva stvar se ne može dogoditi slučajno. Način pribavljanja dokaza od strane USKOK-a dovodi u sumnju sadržaj iskaza. Tvrdimo da je lažan i neistinit. Mi smo najmanje u postupku čuli o bilježnici. Ono što je za DORH vjerodostojno za nas je kriminalno!", ustvrdio je Čobanković i zatražio da se Ivo Sanader pusti na slobodu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene