Obavijesti Pretražite Navigacija
Partnerstvo na mrtvoj točci

Sindikati pozivaju Kujundžića da učini nešto za Imunološki: "Predsjednica Upravnog vijeća bavi se glupostima"

Sindikat EKN-a poziva Upravno vijeće i Kujundžića da učine nešto za Imunološki zavod (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Sindikat EKN-a poziva Upravno vijeće i Kujundžića da učine nešto za Imunološki zavod (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) Željko Klaus upitao je u utorak što Upravno vijeće Imunološkog zavoda, koje ima Vladinu potporu, čini kako bi se s mrtve točke pokrenulo strateško partnerstvo s Gradom Zagrebom te je pozvao ministra zdravstva Milana Kujundžića da učini nešto kako bi se sačuvalo još ono malo stručnog kadra koji je ostao u Zavodu.

Klaus je na konferenciji za novinare rekao da se predsjednica Upravnog vijeća Gordana Mustač "bavi glupostima", a rezultat takvoga rada je to što je u njezinu mandatu, od 2015. godine, čak sedam ravnatelja došlo i otišlo iz Imunološkoga zavoda.

Klaus: "Svi ravnatelji dali ostavke zbog predsjednice Upravnog vijeća"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Porez im stvara nove muke Radnicima Imunološkog isplaćena plaća za travanj Slika nije dostupna 'Povratak državi' Imunološki zavod postaje javna ustanova: 'Nije najsretnije rješenje, ali ćemo sačuvati tvrtku'

Radilo se o stručnim ljudima koji su znali što treba Imunološkom, no vrlo su kratko trajali. Neki su imali hrabrosti napisati, a svi su sindikatu rekli da odlaze jer ne mogu surađivati s predsjednicom Vijeća i zbog nje daju ostavku, ustvrdio je Klaus. Pritom je izdvojio je Nevenku Kovač, koja je tu dužnost obnašala u dva navrata i napravila petogodšinji plan.

Na upit o razlozima dugotrajnog opstanka Mustač na čelu Upravnog vijeća, Klaus je ocijenio kako se radi o čistom nemaru, nebrizi i inerciji. "Očito se zna dodvoriti svakom novom ministru, ali radi krive stvari i nije učinila ništa bitno", kazao je.

Upravno vijeće trebalo bi biti poveznica između Ministarstva zdravstva, Vlade i Grada Zagreba, istaknuo je Klaus te napomenuo kako je u veljači na mjesto v.d. ravnatelja imenovan Vedran Čardžić, koji je također upozorio da, ako se ne počne raditi ozbiljno, on svoj ugled ne misli rasprodavati kako bi se nazivao ravnateljem Imunološkog zavoda.

Klaus je poručio kako više nema smisla da na čelu Upravnog vijeća ostane ista osoba. "Ne znamo što se trenutno događa u tom projektu, ministar zdravstva ne odgovara na naše upite", kazao je upozorivši da će Imunološki zavod nestati ako se dalje tako nastavi.

Sindikalcima se čini, bez obzira na sve, da jedino zagrebački gradonačelnik Milan Bandić može pokrenuti stvar, jer sredstva postoje, a to je za dobrobit građana Hrvatske.

"Nemamo problema s optužnicama i prelascima u njegov klub. Ako to može napraviti, sindikat će to podržati, kao i nekog drugog. Odbacujemo pomisao da pomažemo Bandiću, ali želimo da se provede zaključak Skupštine Grada Zagreba", rekao je Klaus.

U Gradu je navodno za to sve spremno, država isplaćuje plaće, hvala joj na tome, ali da su učinili neke stvari, taj trošak ne bi imali. Nemamo informacija o pismu namjere, znamo da je Grad Zagreb napravio odličnu podlogu i na tome je stalo, upozorio je Klaus.

Najavio je da će se EKN ponovno obratiti Kujundžiću, Bandiću i premijeru Andreju Plenkoviću te organizirati prosvjede "čim malo otopli", ali neće odustati.

Jagarinec: "To što radimo daleko je od proizvodnje"

Povjerenica Sindikata EKN-a Hrvatske u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec najavila je da će u četvrtak biti održana sjednica Upravnog vijeća. Te sjednice traju dugo, održavaju se u skladu sa statutom i poslovnikom, ali nijedna nije posvećena problemu u kome smjeru Zavod ide i što se događa sa pretvorbom i sporazumom između grada i države, rekla je.

Dok postoji i mala nada za pokretanje proizvodnje, obnavljamo registracijske materijale, ali sve je to daleko od proizvodnje i onoga čemu Imunološki zavod služi, naglasila je Jagarinec i podsjetila na nestašicu cjepiva protiv tetanusa, koji je dio proizvodne palete Imunološkog zavoda.

Napomenula je kako je dio krvne plazme iz Hrvatske prerađen u suradnji sa stranim partnerom koji sad ima problem plasirati taj proizvod na hrvatsko tržište, a ustvrdila je i da hrvatske bolnice ne žele kupiti proizvode proizvedene iz hrvatske krvne plazme, pa o tome treba pitati Ministarstvo zdravstva i nabavu u bolnicama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene