Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malverzacije

Slučaj HAC: Skladgradnji blokirana sva imovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtki Skladgradnja od danas je privremeno blokirana sva imovina.

Tvrtki Skladgradnja, koja je na bojenju tunela Mala Kapela i Sveti Rok navodno nezakonito zaradila 22 milijuna kuna, istražni sudac je danas privremeno blokirao svu imovinu, a ne samo žiro račun kako je ranije rečeno, doznaje se od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića. Odvjetnik Ante Madunić, jedan od branitelja osumnjičenog direktora i suvlasnika Skladgradnje Slavena Žužula ranije je izvijestio da je sud blokirao žiro račun te da će, ako na njemu ne bude 22 milijuna kuna za koliko su navodno oštećene Hrvatske autoceste (HAC), biti blokirana i ostala imovina. No, glasnogovornik suda kazao je da se odluka istražnog suca Ratka Šćekića odnosi na svu imovinu Skladgradnje, odnosno račune, nekretnine i pokretnine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ispitivanja svjedoka Četvorka iz HAC-a i Žužul već idući tjedan na slobodi? Slika nije dostupna Žele prebaciti 22 milijuna kuna Afera HAC: Obrana pokušava odblokirati Skladgradnju

Bez informacije što je sve blokirano

Prebacivanje 22 milijuna kuna na neki drugi račun nije zakonski moguće, rekao je Devčić Devčić nije otkrio što je sve blokirano tvrtki iz Imotskog, no neki mediji već su objavili da su blokirana tri bankovna računa, a kako nije poznato ima li na njima dovoljno novca, navodno je blokirano i 50-ak osobnih automobila, dostavnih i teretnih vozila, te poslovna zgrada u Imotskom, poznatija kao Robna kuća IMA i objekt od 200-tinjak četvornih metara u Splitu. Blokadu imovine Skladgradnje tražilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo kako bi se u slučaju pravomoćne presude mogla naplatiti nastala šteta, a sumnja se da ona iznosi 22 milijuna kuna.

>> Osumnjičena petorka HAC-a još 30 dana u pritvoru

Žužulov branitelj ranije je najavio da će obrana već sutra sudu predložiti da se 22 milijuna kuna prebace na poseban račun i da se odblokira žiro račun Skladgradnje kako bi tvrtka sa 750 zaposlenih mogla nastaviti poslovati i isplaćivati plaće. Odvjetnik Madunić pritom je kazao da je o tome već razgovarao i s predstavnicima tužiteljstva koji, kako je rekao, načelno nemaju ništa protiv takvog rješenja. No, glasnogovornik suda Devčić, koji je ujedno i šef Istražnog centra zagrebačkog Županijskog suda, mišljenja je da tako nešto nije provedivo i u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku. 'Kada dolazi do blokade nečijih sredstava ne postoji alternativa, odnosno mogućnost da se ta sredstva ipak utroše namjenski. Sredstva su blokirana ili nisu, a ako jesu onda s njima nitko ne može raspolagati', kazao je Devčić, dodavši da se u svojoj praksi nikada nije susreo s prijedlogom koji najavljuje Madunić.

'Nije zakonski moguće'

'Mislim da to zakonski nije moguće', kazao je Devčić dodavši kako je obrana eventualno prije sudske odluke mogla s tužiteljstvom pregovarati o takvoj mogućnosti. Istraga o namještenom natječaju za bojenje tunela i višestruko skuplje plaćenim radovima na štetu HAC-a vodi se protiv Žužula, bivšeg predsjednika i člana Uprave HAC-a Jurice Prskala i Marija Lovrinčevića, direktora Sektora za građenje Gorana Legca i glavnog inženjer projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željka Kandžije. Svi se oni nalaze se u jednomjesečnom pritvoru.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene