Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražili provjeru ustavnosti

Slovenska oporba: Zakon o ratifikaciji arbitraže je neustavan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri slovenske oporbene stranke tvrde da je zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom neustavan.

Stranke su od Ustavnog suda zatražile provjeru njegove ustavnosti i predložile da se do pravorijeka zaustavi njegova provedba. Demokrati Janeza Janše (SDS), nacionalisti Zmage Jelinčiča (SNS) i pučani Radovana Žerjava (SLS) pozivaju se na pravorijek Ustavnog suda kojim je prije nekoliko mjeseci potvrđeno da je aritražni sporazum u skladu sa slovenskim ustavom, ali bi, ako međunarodna arbitraža ne odredi da Slovenija ima teritorijalni kontakt s otvorenim morem, mogle nastupiti ustavne posljedice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Slika nije dostupna Konačna odluka Slovenski MVP Karl Erjavec neće odstupiti

U tom bi slučaju, u skladu s tumačenjem Ustavnog suda, trebalo promijeniti ustav u dijelu koji govori o slovenskoj granici u Savudrijskoj vali. Trojica slovenskih oporbenih prvaka zato tvrde kako je ratifikacija arbitražnog sporazuma provedena na neustavan način jer je temeljnu ustavnu povelju iz 1991. trebalo promijeniti prije same ratifikacije, za što bi bila potrebna dvotrećinska većina.

>> Slovenija i Hrvatska dale primjer kako napredovati prema EU

Zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u subotu je u Sloveniji počeo vrijediti, a budući da je u Hrvatskoj odgovarajuća odluka stupila na snagu prije, potrebna je još razmjena nota o ratifikaciji kako bi se moglo pristupiti proceduri u vezi s osnutkom arbitražnog suda. Prihvati li slovenski Ustavni sud zahtjev slovenskih oporbenih stranaka, razmjena diplomatskih nota o potvrdi arbitražnog sporazuma ne bi bila moguća još neko vrijeme. Zasad se ne zna može li oporba uspjeti sa svojim zahtjevom jer su slovenska vlada i ustavni suci na kraćemu ljetnom odmoru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene