Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidati za eurozastupnika

'Slovenija želi izravan pristup moru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je morala blokirati hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom, kako bi zaštitila svoje nacionalne interese, istaknuli su u svojim zadnjim istupima u predizbornoj kampanji za ulazak u Europski parlament Alojz Peterle i Zoran Thaler, dva od tri bivša ministra vanjskih poslova koji se natječu za mjesta eurozastupnika.

Izbori se održavaju 7. lipnja, odnosi s Hrvatskom jedna su od glavnih tema tijekom predizbornih nastupa kandidata među kojima je i predsjednik vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu Ivo Vajgl, koji je također obnašao dužnost ministra vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

'Slovenska blokada bila je logičan i neizbježan potez', rekao je Peterle u razgovoru za mariborski dnevni list 'Večer' od četvrtka. Peterle je nosilac kandidacijske liste za europarlament stranke Nova Slovenija. 'Europa shvaća da je to bio nužan potez jer smo samo tako mogli zaštititi naše nacionalne interese', rekao je Peterle, dodajući da Slovenija želi 'pravednu granicu' i 'pristup otvorenom moru', ali ne preko hrvatskog mora nego izravan pristup svojim vodama.

'Nije u interesu Slovenije da Hrvatska ne napreduje, ali nećemo pristati da nam širenje Europske unije nanosi štetu. Piranski zaljev nikad nije bio hrvatski, a Slovenija je pomorska država. Do otvorenog mora moramo imati pristup svojim morem i ne mogu zamisliti drukčije rješenje', rekao je Peterle, dodajući da se i u svom dosadašnjem petogodišnjem mandatu eurozastupnika trudio i tumačio kolegama u Strasbourgu i Bruxellesu da 'slovenski ne' Hrvatskoj ima 'dugu povijest'.

'Europa shvaća da Hrvatska ne može jednostrano ucrtati granicu', kazao je za mariborski list kandidat Peterle. Potez Pahorove vlade koja je blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU podržao je u svom obraćanju biračima u Škofjoj Loki i Zoran Thaler, nekadašnji ministar vanjskih poslova, koji se za mjesto u Europskom parlamentu kandidira kao nositelj izborne liste Pahorovih Socijalnih demokrata.

'Mislim da je interes Slovenije da Hrvatska u dogledno vrijeme uđe u EU jer će to olakšati i život na našoj južnoj granici, ali je Pahor blokadom stvari izveo na čistac', rekao je Thaler. On je kritizirao bivšu vladu premijera Janeza Janše da nije mnogo učinila da se odnosi s Hrvatskom konačno razriješe tijekom njezina mandata i da je pristala na dogovor Janša-Sanader na Bledu 2007. godine, kad je pristala na arbitražu bez 'načela pravičnosti' ex aequo et bono koji Sloveniji omogućava teritorijalni pristup otvorenom moru.

'Nakon četiri godine Jnašine vlade dobili smo mnogo slabije odnose s Hrvatskom, a sada smo dobili Rehnov prijedlog na koji smo dali konstruktivne dopune. Rehn je pozdravio slovenski konstruktivni pristup', rekao je Thaler. Uz to, Thaler je u Škofjoj Loki kritizirao Janšinu vladu da je u njeno vrijeme došlo do velikog zaduživanja, pa je zaduženost banaka u samo četiri godine porasla sa 1,9 na 8,8 milijardi eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene