Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NY Times o ukidanju slovenske blokade

'Ljeto je podsjetilo Hrvate da su Slovenci vitalni za gospodarstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
The New York Times donosi opširan tekst o, kako su napisali, 'hlađenju' graničnog spora Slovenije i Hrvatske.

Plan Europske unije da primi u članstvo Hrvatsku i pridonese stabilizaciji Balkana je prevladao veliku prepreku, piše dnevni list The New York Times. Deset mjeseci napetih diplomatskih sukoba ustuknulo je pred sporazumom u kojem je Slovenija obećala ukloniti blokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Prekretnica postignuta u petak od šireg je značenja jer su za trajanja blokade pristupnih pregovora Hrvatske bile zaustavljene i šire ambicije EU-a da stabilizira Balkan, ističe NY Times.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

Da je blokada hrvatskog pristupanja EU-u predstavljala geopolitičku smetnju za politiku Zapada prema jugoistočnoj Europi, u kojoj su euroatlantske integracije ključni zamašnjak reformi, potvrdio je u petak i američki State Department, čiji je glasnogovornik Philip Crowley, pozdravljajući dogovor Zagreba i Ljubljane, istaknuo da je to doprinos 'širem procesu euroatlantskih integracija i regionalne stabilnosti'.

On je potvrdio da je 'SAD obavio važne razgovore s obje strane' te da je 'pomogao u tihoj diplomaciji', a iz diplomatskih izvora u Washingtonu se doznaje da je upravo američko angažiranje, pored napora EU, dalo važan doprinos hrvatsko-slovenskom dogovoru. SAD je u petak pozvao Sloveniju i Hrvatsku da djeluju brzo i pozitivno na provedbi dogovora.

Miklavčićeva udar pomogao zbližavanju Slovenije i Hrvatske?

The New York Times piše da je otapanje odnosa koje je vodilo sporazumu, dobilo zamah nakon jednog događaja tijekom ljetne turističke sezone, koji je dospio na naslovnice u kolovozu.

Taj je događaj pridonio promjeni sve veće polarizacije raspoloženja u obje zemlje, koja je bila posljedica spora oko granice u Piranskom zaljevu. Nakon ronjenja kod Primoštena u kolovozu, slovenskom ministru zdravstva Borutu Miklavčiču pozlilo je i primljen je u bolnicu u Šibeniku, gdje je odmah tretiran zbog blagog moždanog udara. Miklavčiča je u bolnici posjetio hrvatski kolega Darko Milinović, a nakon povratka u Sloveniju Miklavčić je javno hvalio medicinsku skrb koju je dobio u Hrvatskoj, navodi NY Times.

'Politički analitičari kažu da je ljetno hodočašće Slovenaca na prekrasnu hrvatsku obalu pokazalo Slovencima da su Hrvati gostoljubivi domaćini, te podsjetiti Hrvatsku da su turisti iz Slovenije vitalni za njezino uzdrmano gospodarstvo', ističe list.

Strahovi da će slovenske turiste vrijeđati ili čak fizički napasti u Hrvatskoj, pokazali su se neutemeljenima, piše NY Times te citira profesora politologije s Ljubljanskog sveučilišta Jerneja Pikala koji je kazao da se 'slovenskim turistima nije dogodilo ništa loše' te dodao da promjene odnosa između dvije zemlje odražava i činjenica da su obje strane shvatile da u sukobu gube. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene