Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dali podršku odluci

Slovenija: Vanjskopolitički odbor za raspisivanje referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta podržao je prijedlog o održavanju referenduma na kojemu će se slovenski birači izjašnjavati o tome jesu li za ili protiv toga da već ratificirani arbitražni sporazum o rješenju graničnog spora s Hrvatskom postane važeći, odnosno stupi na snagu.

Odluku o održavanju tzv. naknadnog zakonodavnog referenduma podržali su zastupnici iz svih parlamentarnih stranaka u vanjskopolitičkom odboru, pa će o tome konačnu odluku na svojoj popodnevnoj izvanrednoj sjednici donijeti parlament u plenarnom sastavu.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Ne očekuje se duga rasprava Slovenski parlament odlučuje o arbitražnom sporazumu

Prema prijedlogu koji podupiru sve parlamentarne stranke, referendum će se održati u nedjelju 6. lipnja, a referendumsko pitanje će glasiti: Jeste li za to da zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između vlade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske, što ga je slovenski parlament prihvatio na svojoj sjednici 19. travnja 2010. godine, postane važeći (stupi na snagu)?

>> U slovenski parlament predan zahtjev za održavanje referenduma

Sve slovenske političke stranke slažu se da se ratifikacija tog sporazuma provjeri na referendumu, ali vladajuće stranke i oporba imaju suprotstavljena stajališta da li zakon o ratifikaciji potvrditi ili ne. Oporbene stranke arbitražni sporazum smatraju štetnim za slovenske nacionalne interese jer navode da Slovenija arbitražom ne može dobiti teritorijalni pristup međunarodnim vodama u sjevernom Jadranu. Opozicija se zato zalaže da se ratifikacija na referendumu odbije i predlaže pokretanje novih pregovora s Hrvatskom. S druge strane, vladajuće stranke i premijer Borut Pahor smatraju postignuti sporazum o arbitraži vanjskopolitičkim uspjehom Slovenije i navode da je zadaća arbitraže da odredi granicu s Hrvatskom na kopnu i na moru, te definira koordinate slovenskog kontakta s teritorijalnim vodama. Vladajuće stranke ističu i pozitivni učinak što će ga rješenje dugogodišnjeg spora sa susjednom državom ubuduće imati na razvoj bilateralnih i gospodarskih odnosa.

Razlike u stajalištima vladajućih i oporbenih stranaka o arbitraži došle su do izražaja i prilikom rasprave na jutrošnjem zasjedanju vanjskopolitičkog odbora. Branko Grims, zastupnik iz redova Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, tako je rekao da arbitražni sporazum za Sloveniju predstavlja nepotreban rizik i da bi ga birači zato trebali na referendumu odbaciti. Anton Anderlič iz Liberalno-demokratske stranke (LDS), koja sudjeluje u Pahorovoj vladajućoj koaliciji, rekao je pak, podržavajući arbitražu, da će potvrdom arbitražnog sporazuma svi biti na dobitku iako će vlada i dalje morati trpjeti kritike opozicije da izdaje nacionalne interese. Sjednica parlamenta na kojoj će biti raspisan referendum počinje popodne u 14 sati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene