Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojkot oporbenjaka

Slovenski parlament potvrdio arbitražni sporazum s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament ratificirao je hrvatsko-slovenski arbitražni sporazum, pri čemu je svih 48 zastupnika iz stranaka vladajuće koalicije, koji su nazočili sjednici, glasovalo za ratifikaciju.

Glasovanje su bojkotirale oporbene stranke, koje se arbitraži protive, izlaskom iz dvorane nakon početka sjednice, tvrdeći da to čine jer je vladajuća većina u parlamentu ograničila vrijeme rasprave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mogao bi biti proglašen nevaljanim Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav' Slika nije dostupna Najbolje rješenje Pahor u parlamentu branio arbitražni sporazum

>> Arbitražni sporazum sutra pred slovenskim parlamentom

Prije glasovanja o ratifikaciji zastupnicima su se još jednom obratili premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Potonji je rekao da nisu istinite tvrdnje oporbenih stranaka da će Slovenija na arbitražnom sudu dobiti samo neškodljiv prolaz na otvoreno more. Pravo nesmetana prolaska Slovenija već ima, a zadaća je arbitraže odrediti slovenski kontakt s otvorenim morem i zato Slovenija može mirno čekati arbitražnu presudu, izjavio je Žbogar.

Premijer Pahor je rekao da vlade dolaze i odlaze, ali da je njegova vlada potpisivanjem arbitražnog sporazuma mislila na vitalne slovenske interese i na korist budućih naraštaja i stabilnost odnosa sa susjednim državama i u regiji.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova poduprlo ratifikaciju

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova poduprlo je u ponedjeljak ratifikaciju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u slovenskom parlamentu uz tvrdnju da je to u interesu Slovenije. Podupiremo današnju ratifikaciju arbitražnog sporazuma koji nakon osamnaest godina pregovora znači znatan pomak prema rješenju graničnog pitanja i poboljšanju odnosa dviju država, a u regiju unosi model konstruktivnog rješavanja otvorenih pitanja, stoji u izjavi koju je na internetskim stranicama objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Slovenski parlament u ponedjeljak poslijepodne ratificirao je sporazum što su ga 4. studenoga prošle godine potpisali predsjednici hrvatske i slovenske vlade Jadranka Kosor i Borut Pahor, a koji je Hrvatski sabor ratificirao 20. studenoga prošle godine.

Za ratifikaciju u slovenskome parlamentu glasovalo je 48 od 90 zastupnika, a nitko nije bio protiv budući da je oporba koja se sporazumu protivi bojkotirala glasovanje izlaskom iz dvorane. Predsjednik najveće slovenske oporbene stranke i bivši predsjednik vlade Janez Janša izjavio je na posebnoj konferenciji tijekom parlamentarne sjednice da je arbitražni sporazum za Sloveniju loš jer joj neće donijeti više od prava neometana prolaza do otvorenog mora u sjevernom Jadranu.
Janša smatra da je Slovenija trebala odbiti sporazum te da bi za Sloveniju bilo bolje da je ostavila granični prijepor neriješenim nego što se odlučila za arbitražu. Rekao je kako od vlade očekuje da će oporbi dati priliku da svoje protivljenje ratifikaciji arbitražnog sporazuma argumentirano predoči tijekom kampanje za referendum na kojemu bi o već provedenoj ratifikaciji trebali odlučivati slovenski birači.

Slovenski oporbeni čelnik kritizirao je vladinu odluku da međunarodnoj arbitraži prepusti ‘sudbonosnu odluku’ o tome hoće li Slovenija imati teritorijalni kontakt s otvorenim morem i pravo proglašenja morskih zona. Ako Slovenci na referendumu glasuju za ratifikaciju, to bi se moglo dogoditi samo zato što su već zasićeni tom problematikom, ocijenio je Janša. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene