Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski mediji komentiraju regionalnu konferenciju održanu na Brdu kod Kranja na koju zbog Kosova nije došao srbijanski predsjednik Boris Tadić, što mediji ne ocjenjuju neuspjehom organizatora nego Europske unije.


‘Konferencije se nećemo sjećati ni po čemu jer je Slovenija postavila previsok cilj - dovesti za isti stol predstavnike Kosova i Srbije, a to nije uspjelo, pa je time pala i sama ideja toga skupa’, iznio je u komentaru za Slovensku televiziju novinar Edo Žitnik, nekadašnji dopisnik iz Bruxellesa. ‘Pahor je zaboravio da do proboja u takvim stvarima ne dolazi pukim slučajem, a na cjedilu ga je pred samu konferenciju ostavila i Europska unija jer je samo ona mogla Tadiću dati ponudu koju ne bi mogao odbiti’, kazao je Žitnik koji nedolazak visokih europskih predstavnika na konferenciju na Brdu vidi i u činjenici da uskoro, iako u drugom formatu, slijedi slična konferencija koju priprema Španjolska kao zemlja predsjedavajuća EU-a.

Vezani članci Serijski ubojica, ilustracija Riješen misterij star pola stoljeća: Dešifrirana zagonetna poruka zloglasnog serijskog ubojice Elektricitet (Foto: Screenshot/YouTube) Digla im se kosa, čuli su zujanje elektriciteta u zraku i na vrijeme pobjegli prije udara munje

>> Kosor: Lideri moraju pokazati hrabrost kao Pahor i ja

>> Kosor zemljama regije podijelila prijevod pravne stečevine EU-a

‘Obje konferencije na istu temu ne mogu biti uspješne, samo jedna’, tumači Žitnik koji smatra da je slovenska diplomacija u organizaciji konferenciji trebala djelovati diskretnije, a ne ‘medijskom diplomacijom’ postavljati visoke ciljeve koji na kraju nisu ispunjeni. ‘To je bila gorka lekcija za Sloveniju’, ocijenio je u komentaru za Slovensku televiziju Žitnik. Ljubljansko ‘Delo’ u nedjelju ističe velike napore koje je Pahor uložio da bi na regionalnu konferenciju doveo Tadića, što se na kraju pokazalo uzaludnim, ali dodaje da slovenski premijer krnji sastav neformalnog sastanka na dušu stavlja Europskoj uniji, a ne Tadiću za čiji je nedolazak pokazao mnogo razumijevanja, rekavši da su mu i dalje otvorena vrata da sudjeluje u takvoj inicijativi, ali da je konferencija bila propuštena prilika za Europu.

'I Europa podijeljena'

Vodeći slovenski list pojašnjava da je Pahor upozorio kako je Europa i sama podijeljena kad je riječ o Kosovu jer neke članice EU-a Kosovo ne priznaju kao samostalnu državu, a isto su tako prisutne podjele i kad je riječ o stajalištu pojedinih članica prema proširenju na područje zapadnog Balkana. To je Europa koju već poznajemo iz sličnih situacija u prošlosti, kad nije znala prepoznati ‘prijelomne trenutke’ za cijelu regiju niti ocijeniti koje šanse ta regija pruža Europi i odlučiti se da li regija treba ići putem koju nudi njen potencijal ili zastati zbog bilateralnih problema koji postoje, ali koji se mogu riješiti boljom regionalnom suradnjom, ocjenjuje ‘Delo’. Slovenski premijer Borut Pahor je nakon konferencije rekao da Europu treba upozoriti kako se ne bi dogodilo prvi put da takve prilike za regiju propadnu jer ih je EU podcjenjivala. (Hina)