Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završena regionalna konferencija

Kosor: Lideri moraju pokazati hrabrost kao Pahor i ja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionic regionalne konferencije na Brdu kod Kranja na kraju su svog sastanka prihvatili zajedničku izjavu.

Sastanak predsjednika vlada sedam država iz Jugoistočne Europe koji su suorganizirali Slovenija i Hrvatska završen je popodne donošenjem zajedničke izjave u kojoj su ponovno izrazili potporu procesima koji vode k uključivanju država zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Papa Franjo - 2 Nakon osam godina Papa uskoro objavljuje dokument koji je potaknuo globalnu raspravu: "Vrijeme je..." Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 2 Građani na nogama Pobuna u Splitu zbog zraka zagađenog arsenom i niklom, građani u šoku: "Ovo je borba cijeloga grada. Očekujemo da nadležne institucije reagiraju"

Sovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavili su u zajedničkom istupu pred novinarima da su svi lideri odazivom na konferenciju u kojoj su i države koje imaju međusobne probleme pokazali da se zauzimaju za kulturu dijaloga i građenja, te uspostavu međusobnog povjerenja.

Na konferenciji je po riječima Boruta Pahora bilo riječi ne samo o europskoj perspektivi zemalja u regiji nego i o međusobnim problemima koje onemogućavaju bolju suradnju, a među tim problemima je po njegovim riječima najveći taj da se pojedine države međusobno ne priznaju. Istaknuvši da su inicijativu za održavanje regionalnog sastanka dali on i premijerka Jadranka Kosor početkom godine na svom sastanku u Kranjskoj Gori te da su Slovenija i Hrvatska lijep primjer drugima u regiji kako dijalogom rješavati međusobna pitanja, Pahor je posebno istaknuo da je konferencijom otvoren jedan proces jačanja dijaloga i povjerenja.

'U tom procesu su vrata otvorena i onima koji danas nisu bili među nama', rekao je Pahor, aludirajući na nedolazak predsjednika Srbije Borisa Tadića, te pohvalivši predsjednika Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića koji je došao na konferenciju unatoč rezervama, budući da BiH nije priznala Kosovo.

Pahor je naglasio da su lideri na konferenciji govorili i o pitanjima gospodarske suradnje, te najavio da bi uskoro mogao biti održan - u okviru istog 'brdskog procesa' - sastanak ministara prometa iz država u regiji.

Prvi bi takav sastanak ministara bio posvećen prometu i infrastrukturi, budući da u regiji trenutačno nije u realizaciji nijedan značajan prometni projekt. Kao glavnu poruku današnjeg susreta lidera iz sedam zemalja, Pahor je rekao da je to činjenica kako su te države jedne drugima potrebne. Svi mi trebamo jedni druge, rekao je Pahor, dodajući da je potrebno da se sve države i lideri međusobno priznaju i uspostave međusobni odnos povjerenja.

Hrvatska i Slovenija su pokazale pravi put ostalim zemljama u regiji

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor istaknula je da je konferencija koja je danas održana u Sloveniji bila od velike važnosti za ovaj dio Europe i svijeta. 'Svi su bili pozvani i dobrodošli, a sigurna sam da će nas sljedeći put biti više i da će se dobro ozračje nastaviti', rekla je premijerka Kosor.

Ozračje s konferencije, te pozitivno ozračje i mostovi koji se uspostavljaju u regiji po njenim su riječima biti doprinos čvrstoj i istinskoj potpori na putu regije prema Europskoj uniji. Premijerka Kosor pri tome je dodala da veliku važnost vidi i u činjenici da su konferenciju i proces koji je njome otpočet otvorile upravo Slovenija kao članica EU i Hrvatska koja će kako je dodala ove godine zaključiti pregovore i uskoro postati članicom EU-a.

Sloveniji i Hrvatskoj to je uspjelo tako što su dijalogom riješili problem graničnog prijepora, dogovorivši se za sporazum o arbitraži i tako dali primjer da političari trebaju pokazati 'hrabrost i odgovornost' kad se radi o rješavanju međusobnih otvorenih pitanja. To je pravi put, uputila je poruku ostalim liderima u regiji Jadranka Kosor.

'Potrebni su nam mostovi suradnje, međusobno uvažavanje i ozračje dijaloga i onda problemi postaju rješivi. Lideri moraju pokazati nešto više osobne hrabrosti i odgovornosti koju smo pokazali premijer Pahor i ja', rekla je Kosor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene