Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog pred vladom

Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Slovenska vlada u četvrtak je raspravljala o prijedlogu produljenja nadzora granice s Hrvatskom i Mađarskom koji bi nakon 21. prosinca bio na snazi još šest mjeseci.

Tek mjesec dana nakon što je Slovenija uvela pojačane kontrole na granicama s dvije susjedne zemlje, tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je da se mjera produlji za još 20 dana. Na današnjoj sjednici vlade taj je prijedlog potvrđen pa će granične kontrole na snazi biti do 21. prosinca.

Vlada je prihvatila i prijedlog o dodatnih šest mjeseci za kontrolu na granicama te je taj prijedlog uvršten na dnevni red.

Ukoliko se prijedlog izglasa, o namjeri uvođenja ponovnog privremenog nadzora slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova treba izvijestiti članice EU i Europsku komisiju.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Filmske scene Krijumčar iskočio iz jurećeg vozila pa skočio u rijeku Koranu, još ga traže

Pročitajte i ovo Migranti Već ovog tjedna Zatvaraju granične prijelaze s Rusijom zbog sve većeg priljeva migranata: "Želimo da se ovo zaustavi"

Slovenska je policija do 13. studenoga obradila 52.506 ilegalnih prelazaka državne granice, uglavnom državljana Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša i Rusije. 50 tisuća prelazaka bilo je na granici s Hrvatskom, pojašnjeno je. Značajan porast dolazaka zabilježen je u ljetnim mjesecima od srpnja do rujna.

U listopadu se situacija malo smirila, kazao je u utorak ravnatelj Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin, napomenuvši da su brojke i dalje visoke - oko tisuću ilegalnih transfera tjedno.

Slovenija je ovu mjeru uvela 21. listopada, nakon što je Italija odlučila kontrolirati slovensku granicu. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima odluke o ponovnom privremenom uvođenju nadzora navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene