Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje na vidiku za štediše?

Slovenija najavila raspravu oko Ljubljanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je danas da će se o problematici devizne štednje hrvatskih štediša Ljubljanske banke raspravljati u okviru međudržavnog povjerenstva o kojemu su se nedavno u Kranjskoj Gori dogovorili premijeri Borut Pahor i Jadranka Kosor, ali je ponovio načelno stajalište Ljubljane kako se radi o sukcesijskom pitanju.

Slovenska vlada dostavila je hrvatskoj strani prijedlog slovenskih članova u spomenutoj komisiji, te od Hrvatske sada očekuje odgovor, rekao je Balažic na konferenciji za novinare ministarstva vanjskih poslova. 'Željeli bismo da u suradnji s hrvatskom diplomacijom dođe do kompromisnih rješenja koje bi onda do kraja definirala politika. Očekujemo da će se to idućih mjeseci i dogoditi, a svakako očekujemo da se to dogodi do zatvaranja hrvatskih pregovora s Europskom unijom', rekao je Balažic, potvrđujući da će se mješovito povjerenstvo, uz druga pitanja, baviti i pitanjem blokirane devizne štednje Ljubljanske banke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Što se nas tiče, sve je u redu' Slovenija nema informacija o odbijenici iz Basela Slika nije dostupna Laburisti o dugu i sukcesiji Lesar: Bez Sabora dug Ljubljanske ne može postati sukcesijsko pitanje

Balažic je, međutim, potvrdio da je načelno stajalište Ljubljane kako je to sukcesijsko pitanje koje bi na osnovi sporazuma o naslijeđu država sljednica nekadašnje SFRJ trebalo rješavati pregovorima pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, te da nedavna odluka slovenskog ustavnog suda koja daje pravni temelj za nastavak sudskih procesa štediša protiv Ljubljanske banke u Sloveniji u tom smislu nije donijela promjene. 'Odluka ustavnog suda ne mijenja činjenicu da pitanje štednih uloga hrvatskih štediša Ljubljanske banke treba rješavati pred Bankom za međunarodna poravnanja. Uz to, rekao je Balažic, Ljubljanska banka u Hrvatskoj ima i znatna potraživanja prema svojim hrvatskim komitentima, pa bi zato rješenje za 'zamrznute' štedne uloge štediša trebalo naći u Hrvatskoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene