Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I u Ljubljani su zbunjeni ovom posljednjom ostavkom.


Priopćenje Stalnog arbitražnog suda u Haagu od srijede da je Ronny Abraham, kojega je Slovenija prije šest dana imenovala za svog nadomjesnog suca u arbitražnom tribunalu, podnio ostavku nakon što je i raniji Jernej Sekolec dao ostavku, u Ljubljani je izazvalo čuđenje, ali službeni krugovi vjeruju da će se arbitraža svejedno nastaviti i nakon što je Hrvatska izjavila da izlazi iz tog procesa i da treba tražiti drugi način u traženju rješenja za granični prijepor, čemu je i dalje privržena.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedima danas svaki peti testirani pozitivan, COVID bolnice im se sve brže pune, a građani opet prosvjeduju protiv mjera Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 5 Prevozio migrante, bježao policiji pa se zabio u zid: Preminuo Pakistanac, pet ljudi prevezeno u bolnicu

Premijer Miro Cerar koji je prvi reagirao na tu vijest kazao je da ne razumije razloge Abrahamove ostavke i da Hrvatskoj ne bi trebalo dopustiti da "samovoljno i jednostrano" izađe iz arbitraže, dok ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nije želio dati svoj komentar.

Slovenski mediji prenijeli su popodne izjave slovenskog parlamentarca Ive Vajgla i profesora međunarodnog prava i bivšeg ministra prometa Marka Pavlihe u kojima su komentirali novonastalu situaciju.

Slovenski arbitar Ronny Abraham podnio ostavku

Vajgl se zauzima da Slovenija u predviđenom 15-dnevnom roku ponovo imenuje uglednog stranog pravnog stručnjaka, dok je Pavliha za to da se imenuje domaći stručnjak i kaže da je najbolje da se vlada odluči za Ernesta Petriča koji se spominjao kao najvjerojatniji kandidat i prije nego što se vlada bila odlučila za Abrahama, inače predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Vajgl je uz to izjavio kako izjave Budislava Vukasa, prijašnjeg hrvatskog arbitra koji je odstupio, nakon čega je izjavio da se Hrvatskoj pokušavalo oduzeti dio mora, čemu se on žestoko protivio, diskvalificiraju Vukasa kao pristranoga i otkrivaju navodni plan Hrvatske koja od početka nije imala namjeru poštivati arbitražu i njenu presudu koja joj ne bi odgovarala.

"Bilo bi mudro od Hrvatske da i dalje surađuje u radu arbitražnog suda, ali i da razmišlja o tome da se je Vukas kao nepristrani arbitar kompromitirao", kazao je Vajgl, dodavši da je Europska komisija do sada davala jasne izjave da arbitražu treba nastaviti i da tako smatra i sam arbitražni sud.

Pavliha, koji je doktorirao na pravu mora kod hrvatskog stručnjaka dr. Davorina Rudolfa, izjavio je pak za Slovenski radio da bi Ljubljana trebala jasno poručiti Zagrebu da će ga blokirati pri ulasku u Schengensko područje ako ne prihvati arbitražni pravorijek. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook