Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mogućnosti bakterija

Omiljena ljetna slastica košta ko suho zlato: Znate li kakva je kvaliteta?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Cijena mnogima omiljene ljetne slastice - sladoleda odletjela je u nebo, ali, nažalost, nije porasla i njegova kvaliteta.

Ne usporava rast cijena sladoleda. Kuglica se u Hrvatskoj prodaje i do tri i pol eura. Mnogi smatraju da to nije realna cijena, a postavlja se i pitanje o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti

Kvaliteta sladoleda lošija je nego prošle godine, pokazala su ispitivanja Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. 

"U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 posto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj procjeni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili lani, a tada je taj postotak iznosio 33 posto", kaže Ivona Žarkovac Saršon s Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije za Novi list.

Pročitajte i ovo Prizori požara Stravični prizori FOTO/VIDEO Pogledajte snimke iz zraka opustošenih Havaja: "Najgora katastrofa koju sam ikada vidio. Ovo je kao apokalipsa"

Ljeti je veći rizik od pojave bakterija

S visokim temperaturama raste i mogućnost pojave raznih bakterija u sladoledima, a kontrole se s toplijim vremenom pojačavaju

"Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene ni u jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegova čuvanja i higijene samog objekta", ističe Saršon Žarkovac.

Nepoznat uzrok loše kvalitete sladoleda 

U uzorcima sladoleda, nasreću, nisu utvrđene patogene bakterije.

Pročitajte i ovo Pulski aktivist Aleksej Orel Viđen jučer popodne Nestao istarski aktivist Aleksej Orel: U potrazi i policija i sugrađani

"Općenito, kod zdravstveno neispravne hrane koja se nudi u našim ugostiteljskim objektima nisu utvrđene patogene bakterije, a svakako valja istaknuti da se ozbiljni objekti poput naših velikih hotela već nalaze u sustavu HACCP-a i imaju jasno propisane načine postupanja s hranom", zaključuje Saršon Žarkovac.

Nažalost, osoba dok jede sladoled ne može prepoznati radi li se o neispravnom sladoledu. Možemo se jedino pouzdati u redovne kontrole u slastičarnicama. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene