Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

SKUPLJI ŽIVOT, JEFTINIJA SMRT Što će nakon porezne reforme biti skuplje, a što jefitnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političari su, uz manadžere, IT stručnjake i ostale dobro plaćene profesije, ipak u manjoj grupi ljudi kojima će plaće osjetno rasti, prođe li porezna reforma.

Ostalima plaće neće puno rasti, a troškovi života će se povećati. Posebno su razočarani roditelji s djecom.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić Rebalans proračuna Kome je inflacija majka, a kome maćeha: Državna blagajna puna, građanima cijene nikad veće Porez na ekstraprofit, ilustracija - 6 porezna reforma Ekonomski analitičar o porezu na ekstraprofit: "Statistički bi rekli da se ne radi o nekom velikom opterećenju"

Nove igračke za malenu Stelu mama Daniela morat će kupiti od mjesečnih primanja, koja se nakon porezne reforme neće mijenjati. Daniela ima troje djece i izračunala je da će joj plaća ostati ista – 7.110 kuna. Minimalno povećanje dobit će jedino suprug.

„Između dvoje i troje djece sa novom poreznom reformom je razlika neznatna. Ono što nam se hoće povećati su drugi troškovi. S dva školaraca mi moramo plaćati skuplje udžbenike, hrana će nam poskupjeti, i niz drugih troškova koji će možda biti jeftiniji, poskupljenje drugih troškova će to negirati, tako da ova porezna reforma će nas samo koštati“, kaže Daniela Drandić iz Krmeda u Istri.

Što donosi smanjenje PDV-a

Povećanjem PDV-a od 2018-e na primjerice kruh i mlijeko troškovi života dodatno će joj narasti.

„Izgleda da će olakšanje doći drugima koji, eto, matematički imaju druge prednosti“, kaže Daniela.

Nešto veću plaću imat će mama Ana.

„Otići ću i kupit ću mu jedne pelene više, mislim ništa posebno. 150 kuna i nije neko povećanje."

Smanjenje PDV-a, kaže nam pak Jelena, moglo se primjeniti na druge proizvode.

„Stavke koje sam vidjela, recimo za dječje sjedalice, ne znam kolko je to nužno, mislim da je možda bolje da se skidaju na dječju hranu, nego sjedalice koja nisu tako česti izdatak“, kaže Jelena.

"Učinke reforme anulitat će veći troškovi života"

Sve u svemu, kažu sindikati, eventualne učinke reforme anulirat će veći troškovi života.

„Tu vrijedi ona klasična poslovica - što se dobije na mostu izgubit će se na ćupriji, a bojim se da to upravo tako bude i bilo. Ovi najbogatiji će dobiti puno, daleko više nego što im treba, oni i sad imaju previše. Ovi siromašni koji ni sad nemaju dovoljno dobit će malo ili ništa, a pri tome će im život samo poskupjeti“, kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata,

Sljedeća godina, ističe porezna stručnjakinja Đurđica Jurić, bit će prijelazna, a pravi šok za građane mogao bi uslijediti 2018-e kada se uvode dvije jedinstvene stope PDV-a od 12 i 24 posto.

„Ja se bojim da će u sljedećoj godini to povećanje plaće se rasplinuti na povećanje cijena. Kada PDV pada tada cijene ne slijede taj pad, cijene ostaju iste. Kada PDV raste, cijene se u pravilu ne povećavaju za postotne poene porasta PDV-a, nego cijene, nažalost, malo jače rastu“, kaže porezna stručnjakinja Đurđica Jurić.

Poreznu reformu Vlade mnogi opisuju rečenicom - skuplji život, jeftinija smrt. Jer, dok nas očekuje viša stopa PDV-a na kruh i mlijeko, smanjuje se ona na isporuku lijesova i urni.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene