Zagreb: Na Trgu Francuske republike zapaljene su svijeće za žrtve zločina od pripdanika HVO-a (Foto: Borna Filic/PIXSELL) - 5
Zagreb: Na Trgu Francuske republike zapaljene su svijeće za žrtve zločina od pripdanika HVO-a (Foto: Borna Filic/PIXSELL) - 5 Foto: Borna Filic/PIXSELL

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava nekoliko desetaka građana zapalilo je u ponedjeljak navečer svijeće i položilo ruže na zagrebačkom Trgu Francuske republike za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a tijekom rata 90-tih godina u Bosni i Hercegovini.


Koordinator programa pomirenja u Inicijativi mladih za ljudska prava Nikola Puharić izjavio je novinarima kako je ta nevladina udruga organizirala paljenje svijeća iz solidarnosti prema svim žrtvama hrvatskih snaga u BiH.

Vezani članci Dezinfekcija javnog prijevoza u Mostaru - 1 U BiH 19 preminulih od koronavirusa: ''Među nama su ljudi bez simptoma koji šire zarazu, to treba shvatiti ozbiljno!'' Zagrepčani ipak poslušali upute, na Jarunu mali broj šetača - 2 Građani ipak poslušali upute Stožera? Pogledajte kako je danas izgledalo najpopularnije mjesto u Zagrebu

"Okupili smo se ovdje jer smo željeli pokazati da postoji i ono lice Hrvatske koje se ne solidarizira s ratnim zločincima već se solidarizira s žrtvama", kazao je.

Dodao je kako su razočarani onim što je pokazano od strane hrvatskih vlasti, kao i vlasti u Gradu Zagrebu. Smatra da su vlasti izrazile veliku solidarnost s ratnim zločincima i nisu na dovoljan način osudili zločine počinjene u BiH za koje su odgovorni neki pripadnici HVO-a i HV-a.

Puharić kaže kako ovime žele poručiti da je mladim generacijama potrebno nešto bolje kao i 'osuda agresivnog djelovanja Hrvatske u BiH'.

Ustvrdio je kako u Hrvatskoj postoji tiha većina koja osuđuje svaki ratni zločin i svakog ratnog zločinca. Također je rekao kako je potrebno voditi odgovornu politiku suočavanja s prošlošću, osuditi svaki zločin i da se ne smije solidarizirati s ratnim zločincima.

"Moramo se solidarizirati sa žrtvama, provoditi mehanizme tranzicijske pravde, uputiti reparacije i ispriku žrtvama te raditi na tome da se svaki zločin procesuira", dodao je. (Hina)