Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I što sad?

Tisuće školske djece ostaju bez toplog obroka? "Škole se moraju snaći"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Gradski odbor HDZ-a Split upozorio je u srijedu na problem primjene Vladine odluke o uvođenju besplatnog obroka za djecu osnovnih škola, za što je Vlada osigurala sredstva, jer postoji opasnost da splitska djeca ostanu bez obroka.

HDZ u priopćenju tvrdi kako je izgledno da djeca na području Splita, za razliku od djece u ostatku Hrvatske, kada se vrate u škole u ponedjeljak, 9. siječnja, neće dobiti taj obrok.

Kažu kako su ravnatelji splitskih škola u nekoliko navrata tražili od Gradske uprave upute o načinu provedbe odluke o školskom obroku, pa je 22. prosinca sazvan prvi sastanak s ravnateljima u Gradskoj upravi, koji je vodio pročelnik za društvene djelatnosti Mario Negotić.

Ravnatelji su dobili jasnu uputu da ne idu u samostalnu nabavu hrane za obrok, iako je vremena već tada bilo malo, već će to učiniti Gradska uprava putem javne nabave za sve škole.

Pročitajte i ovo Besplatni obroci u školama - 1 PROBLEMI NA TERENU Ravnatelji u brigama: Kako će organizirati besplatni obrok za svakog učenika? "Neke županije nemaju problema, ali najkritičnije nemaju ni kuhinje"

Obroci stižu tek u veljači?

Tijekom praznika, 29. prosinca u škole su upućene tablice o prehrambenim potrebama djece i uvjetima pripreme i konzumiranja, koje su ravnatelji trebali popuniti i dostaviti Gradskoj upravi do 5. siječnja.

Navedeno je kako su ti podaci potrebni da bi Gradska uprava mogla provesti postupak javne nabave, nakon čega bi podjela obroka mogla početi oko 9. veljače, kaže se u priopćenju.

Iz Gradske uprave ravnateljima je poručeno da će Uprava tražiti odgodu provedbe odluke o besplatnim obrocima od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Riječ je o oko 13.000 djece u 29 osnovnih škola, od kojih izvjestan broj ima posebne nutritivne potrebe.

Pročitajte i ovo Ilustracija POTVRDIO MINISTAR Dobra vijest za roditelje učenika osnovnih škola: Država će financirati jednu bitnu stavku

Pročitajte i ovo Ilustracija SABOR AMENOVAO Uskoro besplatni obroci za sve osnovnoškolce, ali: U jednom gradu moglo bi biti najviše problema

"Škole se moraju snaći?"

Ravnatelji su 3. siječnja zatražili od Gradske uprave objašnjenje i naputke o provedbi odluke, a Negotić im je rekao kako je riječ o nesporazumu i da se neće čekati podaci i analiza, nego se škole moraju snaći, a djeca obroke moraju početi dobivati od ponedjeljka, 9. siječnja

"U najboljem slučaju u ponedjeljak bi djeca u nekim školama mogla dobiti suhu hranu, a hranu za posebne nutritivne potrebe ni jedan dobavljač u tako kratkom roku ne može i ne želi isporučiti", ističe HDZ.

Neoprostivo je takvo poigravanje s njihovim zdravljem, to je protivno slovu i duhu Konvencije UN-a o pravima djeteta koju je Hrvatska odavno ratificirala i ugradila u svoje zakone, stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene