Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Puno hrabrosti, ali i znanja, trebat će danas maturantima. Počela je državna matura za obvezne predmete - hrvatski, matematiku i engleski jezik. Noćas zasigurno mnogi nisu spavali, već su uz knjigu ponavljali gradivo.


Zanimljiva ili teška pitanja s ispita državne mature i ostale zanimljivosti šaljite nam na moj.report@novatv.hr uz naznaku 'Državna matura'

Osam ispita državne mature je otpakirano i riješeno. Sada slijede nešto teži - obvezni predmeti. 'Hrvatski polažemo u ponedjeljak i utorak, pa nakon toga matematiku i onda engleski', rekao je Sven, maturant škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Vezani članci Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr) Objavljen novi kalendar polaganja državne mature: Maturanti će na ispite ići i subotom Slika nije dostupna 'Apsurd više klase': Evo što nastavnici kažu o analizi državne mature!

'Solidno sam se spremala, još moram učiti ovaj vikend', rekla je maturantica Ana. Iza Svena i Tine je ispit iz likovne umjetnosti. Njezin je odabir bila informatika. No lagano, kaže, baš i nije bilo.

Pitanja iz hrvatskog jezika prošle su godine iznenadila maturante. Strah postoji i od iznenađenja, ali i nedostatka vremena za rješavanje. 'Ja ću učiti do zadnjeg dana, zadnjeg časa. Spremao sam se cijelo polugodište intenzivno, ali stres je prisutan u velikim količinama', rekao je Sven. Ove godine stroža su pravila državne mature. Neopravdani izostanak s ispita se plaća. A prepisivači na ispit idu ponovno!

>> Državna matura: Kemijska mora biti crna ili plava, na WC - samo u pratnji

'Ispitni koordinatori su dobro upoznati s pravilima, to su prenijeli učenicima i znaju da ćemo se toga držati, zato im se stvarno ne isplati ne dolaziti i prepisivati', rekla je Alenka Buntić Rogić, v.d. ravnatelja NCVVO-a.

Idete na državnu maturu? Javite nam se na moj.report@novatv.hr!

Fakulteti su odavno prijavljeni. Želja je puno. U svakom trenutku maturanti mogu i saznati koji su na ljestvici. Osim općeg uspjeha i državne mature, za upis se boduje i prijamni ispit koji pojedini fakulteti traže. Posebna dostignuća poput natjecanja isto donose bodove. Tisuću je maksimalan broj bodova koji mogu prikupiti za odabir budućnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju