Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Premijer na sjednici Vlade još jednom izrazio sućut Praljkovoj obitelji: To je događaj bez presedana

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković na početku 68. sjednice Vlade osvrnuo se na presudu šestorici iz BiH u Haagu te šokantni čin generala Slobodana Praljka, koji si je oduzeo život nakon izrečene mu presude.

Na sjednici Vlade raspravlja se o amandmanima podnesenim na Prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu. Također će se, između ostalog, raspravljati i o zakonu o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rasprava o proračunu 'Evo kako se 'nenarodna' vlast odnosi prema braniteljima!' Slika nije dostupna Linić se pohvalio konsolidacijom Grčić naveo 'sramežljive' pozitivne pokazatelje, Milanović: To nije slučajno!

"S obzirom na događaje od jučer, dopustite mi da još jednom u ime Vlade izrazim sućut obitelji generala Slobodana Praljka", rekao je na samom početku sjednice Vlade premijer Plenković.

"To je događaj bez presedana, pogotovo za bilo koje međunarodno sudište", istaknuo je premijer.

Ponovio je da je presuda nepravedna, pogotovo oko povezanosti bivšeg državnog vrha s BiH.

"Republika Hrvatska je prijateljska, susjedna zemlja BiH", rekao je premijer. Plenković je ponovio da je Hrvatska davala potporu BiH u vrijeme srpske agresije na tu zemlju te da je skrbila za stotine tisuća izbjeglica dugi niz godina bez nacionalne diskriminacije.

"Republika Hrvatska davat će snažnu potporu BiH, snažnu potporu Hrvata u BiH", poručio je premijer Plenković. Najavio je razmatranje pravnih mogućnosti oko osporavanja pravomoćne presude Haškog suda u predmetu Herceg-Bosna.

Na kraju je izrazio i sućut obiteljima svih žrtava ratnih zločina i ratnih stradanja u BiH.

Vlada je na dnevnom redu imala svega tri točke:

1. Izjašnjenje o amandmanima podnesenim na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu.

Nakon izjašnjenja ministra financija Zdravka Marića o amandmanima Prijedlog državnog proračuna poslan je u Sabor.

2. a) Prijedlog amandmana Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji

b) Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji

Vlada je usvojila predloženi zaključak i konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata upućen je u Sabor.

3. Prijedlog odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada i o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama.

Ministar Pavić izvjestio je da nakon 16 rundi pregovora sa sindikatima postignut dogovor. Povećana je osnovica za obračun plaća u javnim službama, za 2 posto.

Vlada je odluku usvojila.

Marić o investicijskim rizicima zbog Agrokora

Uoči sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić komentirao je potencijalne investicijske rizike zbog Agrokora.

"U projekcijama proračuna pojasnili smo sve potencijalne rizike. Vlada će činiti sve kako bi investicijske klimu podigla na još veću razinu i neutralizirala mogući negativni investicijski efekt", kazao je Marić.

Poručio je kako Vlada planira pronaći prostora za daljnje porezno rasterećenje u javnim financijama.

Na dnevnom je redu otvorenog dijela sjednice Vlade Izjašnjenje o amandmanima podnesenim na Prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu, Prijedlog amandmana Vlade na Konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Također, na dnevnom je redu i Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kao Prijedlog odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada i o visini osnovice za obračun plaća u javnim službama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene