U Vladi ipak nešto više novca iduće godine daju za demografske mjere. U plusu su i branitelji, Ministarstvo obrane, zaposleni - ali ne onoliko koliko oni traže. Dio je to prijedloga proračuna za 2018. koji sutra donosi Vlada. Ima li u njemu naznaka i reformi, koje traži Međunarodni monetarni fond?


Državna blagajna dobro se puni, pa u Ministarstvu financija planiraju veće prihode za 2018. godinu. Potrošnja bi trebala ostati na razini ekonomskih smjernica, oko 133 milijarde kuna. Gospodarstvo bi trebalo rasti oko 2,9 posto.

Vezani članci Zdravko Marić Ministar Marić o rebalansu i proračunu: "Podrška partnera je tu, tema lockdowna uopće nije na stolu" Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara Prihvaćen rebalans splitskog proračuna i zaduženje od 90 milijuna kuna: ''To omogućuje normalno funkcioniranje grada''

Zdravko Marić je u ponedjeljak za Novu TV pojasnio Vladin plan. "Važno je da pod kontrolom držimo rashodnu stranu proračuna, da smanjujemo deficit i javni dug, a sav prostor koji stvaramo apsolutno treba biti usmjeren u sljedeći krug poreznog rasterećenja", rekao je Marić.

Više novca tražilo se za mirovine, kako povlaštene tako i zbog indeksacije, ali i za Zavod za zdravstveno osiguranje. U plusu su i branitelji, te Ministarstvo obrane zbog nabavke vojnih aviona. Vlada je digla porodiljne naknade, pa je i to dodatni trošak.

I MMF, kao i oporba, upozorava da reforme kasne. Dug u zdravstvu treba hitno rješavati, poručuje SDP-ov Branko Grčić, kao i problem zaostajanja mirovina u odnosu na plaće.

"Taj udio je svake godine sve manji i manji i daleko iznad 40 posto. Praktički milijun ljudi živi na rubu siromaštva. I to je za nas apsolutni prioritet", kaže Grčić.

Izazov za Vladu su i zahtjevi 250 tisuća zaposlenih u javnom sektoru. Ove godine su im plaće rasle četiri posto. Za iduću traže 15 posto veću plaću, jer su zbog krize morali pristati na stalna odricanja.

"Smatramo da ako imamo novce za borbene avione i blindirane aute, tada je to dokaz da novaca ima. Žalosno je da je stav pregovaračkog odbora Vlade da je kolač podijeljen, a mi možemo dobiti ostatke ostataka", kaže Sanja Šprem, predsjednica Sindikata učitelja.

A sav prihod od Poreza na dohodak se od iduće godine prepušta lokalnoj samoupravi. Promjena ima u sustavu PDV-a.

Ministri usvajaju i rebalans ovogodišnjeg proračuna. Kako doznajemo, preraspodjelom će se platiti dio dugova u zdravstvu i sanacija štete od poplava i požara.