Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijepljena trećina građana

Plenković na sjednici Vlade: ''Dobili smo potvrdu od Pfizera da će tvornica u Hrvatskoj proizvoditi materijal za cjepivo''

Članovi Vlade sastali su se na sjednici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Premijer Andrej Plenković otkrio je na sjednici da će Pfizer aktivirati u Savskom Marofu te da će tamo proizvoditi materijal za cjepivo.

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj riječi je kazao da se nastavlja ubrzana dinamika procjepljivanja ''Došli smo do milijun i 109 tisuća cijepljenih, a 341.008 osoba je primilo obje doze. Trećina odraslog stanovništva primila je barem jednu dozu'', otkrio je premijer.

Dodao je da su u tijeku završni razgovori i planiranje uvođenja zelenih digitalnih putovnica za Hrvatsku. ''Ta potvrda je važna za nastavak normalno života'', kaže Plenković. Otkrio je da se u Hrvatskoj planira proizvoditi sastojke za Pfizerovo cjepivo.

''Dobili smo potvrdu od Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo. U Pfizerovim pogonima radit će se DNK predložak za cjepivo", kazao je Plenković.

Komentirao i sastanak Vijeća obrane

Kada je riječ o sastanku Vijeća obrane, na kojemu je sudjelovao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, premijer kaže da je Vijeće dalo podršku Vladi za daljnji proces nabave zrakoplovnih aviona.

''Vijeće je zahvalilo Povjerenstvu i stručnoj radnoj skupini i dalo potporu Vladi u dovršenju procesa nabave, koja je najveća u povijesti Hrvatske vojske. Omogućit će vrstu sposobnosti koju nam je korisno imati u budućnosti, čime postajemo važan akter u obrambenom smislu i kredibilniji saveznik u okviru NATO-a, partner u okviru EU-a. Možemo participirati u različitim međunarodnim misijama, zaključio je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da dobro napreduje kampanja cijepljenja u Hrvatskoj, a dosad je cijepljeno 33 posto stanovništva. Dodao je i da se smanjuje broj hospitaliziranih u bolnicama.

Dnevni red Vlade

Vlada je raspravila o prijedlogu godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, a Sabor će poslati i izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike.

Kao što je tijekom prošlotjednog posjeta Istri najavio premijer Andrej Plenković, Vlada je donijela odluku o osnivanju radne skupine sa zadaćom definiranja okvira suradnje s tvrtkom Infobip na području razvoja umjetne inteligencije.

Pred Vladom je bilo i nekoliko prijedloga odluka o koncesijama, uz ostalo i o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković smjena ministara? Premijer o rekonstrukciji Vlade ne govori, ali u redovima HDZ-a sve se glasnije priča kako bi mogla biti i - prije ljeta

Također, Vlada treba dati suglasnost i državno jamstvo za zaduženje Hrvatskih autocesta, i to za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Zagrebačke banke i Hrvatske poštanske banke (HPB) za refinanciranje postojećeg dugoročnog kredita njemačke KfW IPEX-Bank, kao i za kredit kod HBOR-a i HPB-a za financiranja izgradnje autoceste A7 Rupa - Rijeka - Žuta Lokva, sektor Križišće - Žuta Lokva.

Suglasnost Vlade i državno jamstvo trebale bi dobiti i Hrvatske ceste za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank, HPB-a; OTP banke, Privredna banka Zagreb i Zagrebačke banke radi financiranja projekata i plana poslovanja društva u 2021. godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene