Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HITNI POSTUPAK

Od 1. siječnja jednostavnija i jeftinija kupnja rabljenih automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada na današnjoj sjednici među ostalim raspravlja i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.

Promjene ovog Zakona još je u lipnju najavljivao ministar financija Zdravko Marić, a bilo je planirano da one stupe na snagu 1. srpnja, no to se ipak nije dogodilo. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli"

Prema ranijim najavama Marić je namjeravao ukinuti porez na kupnju rabljenih automobila te za zamijeniti upravnom pristojbom koja bi se plaćala u policijskoj postaji. Iako iznosi tih upravnih pristojbi nisu bili objavljeni, Marić je tvrdio da će one biti građanima jeftinije. Planiralo se i ukinuti obavezu potpisivanja kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika. 

Vlada bi danas trebala imenovati članove hrvatskog izaslanstva u međudržavno povjerenstvo za praćenje provedbe ugovora sa Slovenijom o ulaganjima, iskorištavanju i razgradnji Nuklearne elektrane Krško. 

Tijek sjednice pratite u nastavku. 

10:48 - Vlada je dala suglasnost za kapitalni remont 10 helikoptera Mi-171Sh koji će biti obavljen u ZTC-u Velika Gorica koji će koristiti usluge od isporučitelja. Remont je vrijedan nešto više od 206 milijuna kuna, od čega će se 96 milijuna kuna platiti u ovoj godini, za što su sredstva osigurana u proračunu. 

10:28 - Željko Tufekčić, pomoćnik ministra financija, predstavio je izmjene Zakona o posebnom porezu na motorna vozila. Predlaže se uvođenje upravne pristojbe, umjesto sadašnjeg poreza. Administrativni postupak stjecanja rabljenih vozila bitno će se skratiti. Sada kupac mora ići javnom bilježniku na ovjeru kupoprodajnog ugovora, potom u Poreznu upravu i plaćanje poreza, a nakon toga i odlazak u Policijsku postaju radi promjene vlasništva vozila.

Zakonskim promjenama kupac će sve obaviti na jednom mjestu, a iznos pristojbe odredit će se posebnim pravilnikom i to temeljem starosti vozila i snazi motora po kilovatu, u 12 razreda, rekao je Tufekčić.

Visina upravne pristojbe bit će propisana uredbom, ali projekcija prihoda od njene naplate manja je od prihoda od posebnog poreza u 2016. za oko 100 milijuna kuna, odnosno gotovo se prepolovljuje, objasnio je Tufekčić. Zakon bi stupio na snagu 1. siječnja 2018. 

10:25 - "Danas je važna obljetnica, peta obljetnica oslobađanja hrvatskih generala i njihovog povratka u domovinu. U subotu ćemo biti u Vukovaru, dvojica ministara i u Škabrnji. Ministrica Žalac je bila u Bruxellesu i govorila o novom zakonskom prijedlogu koji se odnosi na Vukovar. Mislim da je postigla visoki stupanj razumijevanja za posebnost Vukovara", rekao je Plenković, dodajući da će iduća sjednica Vlade biti u utorak u Slavonskom Brodu. 

10:21 - Plenković je zamolio sve resore da socijalne partnere što ranije uključe u rasprave o zakonskim promjenama iz njihovih resora. "Uključivost mora biti maksimalna", rekao je Plenković. 

10:12 - Premijer Andrej Plenković na početku sjednice je zahvalio parlamentarnoj većini na 78 glasova prilikom glasovanja o povjerenju Vladi i ministrici Nadi Murganić

"Ta vrsta inicijative bila je potpuno bespotrebna i pretjerana, što se tiče inicijative protiv Murganić", rekao je Plenković.

"Mi vodimo računa o međunarodnom ugledu zemlje i onome što promatrači bilježe i kako se to reflektira na naš rejting. Ovoga tjedna predstavnici Ministarstva financija bili su na turi po europskim gradovima i razgovarali o refinanciranju duga od 5 milijardi eura u cestovnom sektoru, kako bi se produljila ročnost i kamate", rekao je Plenković, dodajući da investitori najprije pitaju kakva je situacija u zemlji i je li Vlada stabilna. 

"Vjerujem da će rezultati razgovora koje Marić vodi danas u Londonu rezultirati refinanciranjem ovoga duga, a bez posezanja za čuvenom monetizacijom o kojoj se razgovaralo prije nekoliko godina", rekao je Plenković. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene