Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odgođena je promjena Zakona o posebnom porezu na motorna vozila kojim bi se trebao ukinuti porez i javnobilježnička naknada kod kupnje rabljenog automobila. U Poreznoj upravi kažu da će ovaj zakon u saborsku proceduru biti upućen na jesen.


Unatoč najavama Zdravka Marića, ministra financija, da će od 1. srpnja biti ukinut porez na kupnju rabljenih automobila te da će ga zamijeniti upravna pristojba, koja bi trebala biti jednostavnija i jeftinija za građane", to se ipak neće dogoditi.

Vezani članci Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL Dobre vijesti za vozače, ali ne svih vozila: Od sutra više ne riskiraju kaznu od 300 kuna Kreativni popravci (Foto: boredpanda.com) Nisu imali novca za servis, ali kreativnosti imaju napretek

Naime, spomenute promjene Zakona o posebnom porezu na motorna vozila nisu još stigle u Sabor, a gdje je zapelo pokušali smo doznati u Poreznoj upravi. 

"Zakon još nije išao u proceduru jer je došlo do nekih promjena", rekla nam je Zvjezdana Hidrić iz Porezne uprave, dodajući da će se zakonski prijedlog na saborskim klupama vjerojatno naći tek na jesenskom zasjedanju. 

Hidrić nam nije znala reći što se točno u zakonskom prijedlogu mijenja. 

Prema ranijim najavama umjesto poreza, troška javnog bilježnika i pristojbe koja se tenutno plaća u MUP-u, novi vlasnik rabljenog vozila trebao bi ubuduće plaćati samo upravnu pristojbu u policiji kod registracije vozila. Ona bi se izračunavala na temelju starosti vozila i snage motora u kilovatima, no još uvijek se ne zna formula.