Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković brani lex AP i uredbe o koeficijentima: "Plaće će se povećati za 35 posto, to je povećanje bez presedana"

Aktualno Galerija Sjednica Vlade, ilustracija Sjednica Vlade, ilustracija Foto: Damjan Tadic/Cropix Ilustracija Ilustracija Foto: Ronald Gorsic/Cropix Napadi na medije - 1 Napadi na medije - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlada - 1 Galerija 1/4 >>
Premijer Plenković osvrnuo se u uvodnom govoru na sjednici Vlade na obrat u slučaju lex AP, na zahtjeve sindikata o povećanju plaća i prigovore na Vladine uredbe o koeficijentima. Za tzv. lex AP kaže da su prava ljudi koji se istražuju važnija od senzacionalizma.

"Afrička svinjska kuga pogodila je tri županije, a poruka koju smo poslali jest da poštujemo struku i njihov angažman i da smo zaustavili epidemiju. Od sredine prosinca situacija se normalizirala. Ponovimo da nisu uspjeli svi oni manipulatori, političke stranke koje su htjele zlouporabiti epidemiju", rekao je premijer u uvodnom govoru na sjednici Vlade. 

Osvrnuo se na obrat u slučaju Lex AP. 

Naime, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u utorak da će Vlada u drugo čitanje izmjena Kaznenog zakona, u vezi s curenjem informacija iz istraga, dodati i odredbu o nemogućnosti kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

Premijer poručuje da Vlada osluškuje zahtjeve.

"Ovo nije posljedica pritiska niti medija, niti opozicije, niti stranih institucija, već je namjera Vlade da se zaštiti presumpcija nevinosti. Kod nas je curenje podataka iz istraga postalo uobičajeno u medijski interesantnim postupcima. U pravilu za to ne odgovara nitko. To je postalo prihvatljivo, a oni koji dijele podatke ne snose posljedice", rekao je premijer. 

Otklanjamo kritike medija koji se protive ovom članku. Ovo je samo usklađivanje prakse s onime što je standard. Ove su izmjene opravdane i dobre, poručio je premijer. 

Plenković je ponovio da su te promjene usmjerene na zaštitu presumpcije nevinosti i privatnosti sudionika u postupku, kao i na zaštitu samog postupka. "Takva praksa nije prihvatljiva ni za one koji su zaduženi za progon, ni za one koji su dio istrage." 

"Cilj promjena nije ograničavanje prava javnosti na informiranje, već će se detaljno razraditi pitanja vezana za javni interes. "Svrha je da prava uključenih u postupak budu prije senzacionalizma. Radi se o usklađivanju hrvatske zakonske prakse s europskim standardima.  Cilj je prekinuti spregu koja je postojala proteklih godina i koja je postala neželjeni standard.

Vlada RH time potvrđuje svoju posvećenost pravdi i demokratskim standardima te osigurava da represivna tijela rade u skladu s najvišim standardima koji su na raspolaganju demokratskim državama", napomenuo je Plenković.

Najavio je da će detaljnije razraditi komunikaciju DORH-a u skladu s pravilima Vijeća Europe.

Pročitajte i ovo Ministar pravosuđa Ivan Malenica Uoči prosvjeda Obrat oko tzv. Lex AP-a: "Dodat ćemo još jedan stavak, nema kaznenog djela ako je u javnom interesu"

Osvrnuo se i na razgovore sa sindikatima, ali i na zahtjeve liječnika i zdravstvenih djelatnika, kao i na prigovore na uredbe o koeficijentima. 

"Donijeli smo Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi. Podsjećam da su uredbe po prirodi jednostrani akti Vlade. Stoga ovo što se događa u pripremi pripisujemo našoj želji da visok stupanj povjerenja koji imamo s partnerima učinimo još snažnijim.

U tijeku su konzultacije i očekujemo da sindikati koji znaju problematiku koeficijenata daju povratnu informaciju o predloženom nacrtu, kojemu je cilj povećati plaće u državnom i javnom sektoru, jer naša je politika povećanje plaća. Nastojimo urediti sustav plaća", kazao je. 

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

"Plaće će se povećati za 35 posto, to je povećanje bez presedana", rekao je. Kazao je i kako sada očekuju povratnu informaciju od partnera o predloženome. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene