Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljen prosvjed

Plenković odgovorio Dobroniću: "Predsjednik Vrhovnog suda ima 3667 eura plaće, a ja i ministri..."

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice vrha stranke dao je izjavu za medije i odgovarao na pitanja novinara. Jedna od tema bio je i najavljeni prosvjed sudaca i sudskih službenika.

Održana je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a. Nakon 50. sjednice predsjednik stranke Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Najavio je aktivnosti oko obilježavanja desete godišnjice članstva u EU-u. "U srijedu ću biti u Bruxellesu, imamo koncert i prijem", rekao je i dodao da će put biti obilježen brojnim velikim događanjima vezanim za Hrvatsku. 

Plenković navodi da u utorak putuje u posjet Crnoj Gori, gdje će se susresti s najvišim dužnosnicima te zemlje. 

"Broj zaposlenih od više od 1,6 milijuna - to je najveći broj, kao i broj nezaposlenih, koji je najniži. To znači da svi koji žele raditi u Hrvatskoj to danas i mogu", komentirao je najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku. 

Pročitajte i ovo Premijer o prosvjedu sudskih službenika - 3 Novi prosvjed Potpuna paraliza pravosuđa! Sudski službenici i namještenici izlaze na ulice: Predsjednik Vrhovnog suda pisao premijeru, a on odgovorio

O izjavama predsjednika Vrhovnog suda

Na pitanje novinara o prosvjedu sudskih službenika Plenković je kazao: "Vrlo je neobičan nastup predsjednika Vrhovnog suda. Saznao sam iz medija za pismo, vjerojatno je došlo dok sam bio u Srbiji."

"U pravosudnu infrastrukturu ulažu se 333 milijuna eura. U informatizaciju pravosuđa u proteklim je godinama uloženo 300 milijuna eura", dodao je.

"Plaće su im u našem prvom mandatu povećane za šest posto", navodi Plenković i dodaje kako plaće rastu i dalje.

Pravosuđe i pravosudna vlast - bitni

"Svjesni smo koliko su pravosuđe i pravosudna vlast bitni, stoga moram priznati da me čudi Dobronićeva izjava, koji je rekao da 'u normalnim demokracijama' to tako ne funkcionira, što bi značilo da mi nismo ili da smo nenormalna demokracija. Mislim da je otišao u ofsajd u trenutku razgovora s medijima", kazao je Plenković.

"Izjava 'mi trebamo para, dajte nam para' - to tako ne funkcionira u normalnim demokracijama", rekao je i dodao da se Dobronić "postavio u cipele sindikalnog povjerenika, a ne predsjednika Vrhovnog suda".

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić Pravosudna tijela Predsjednik Vrhovnog suda pisao Plenkoviću: Oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa i uprave

Plaće sudaca veće od ministarskih

"Što se tiče plaća, predsjednik Vrhovnog suda ima 3667 eura plaće, a ja - 3195 eura, ministri neki imaju i 2363 eura. Suci Vrhovnog suda 3154, Visokog kaznenog suda - 2847, Županijskog suda - 2655, Visokog upravnog suda - 2782 eura. Svi oni imaju veće plaće nego ministri", istaknuo je Plenković.

"Nisam vidio da je netko to pitanje prije pokretao. Mislite li da oni rade drugačiji, teži ili zahtjevniji posao od onih koji rade u ministarstvima, Vladi i slično?" pitao je Plenković.

Navodi da će proučiti Dobronićevo pismo, no "pozicija Vlade neće se promijeniti".

Dodatno povećanje plaća da, ali ne sada

"Stvaramo pretpostavke da se sve te nelogičnosti pokušaju nakon niza godina staviti u kontekst koji je pravedan. Ministar pravosuđa to im je objasnio i da će doći dodatnog povećanja plaća, ali to se neće dogoditi sada. Promjenom za jedan euro da se sudskim službenicima izađe u susret digli bi sve ove službenike s kojima smo postigli dogovor", navodi.

Pročitajte i ovo Vrhovni sud RH Proširena sjednica O plaćama sudaca raspravljat će se i na Vrhovnom sudu: Otkrili koliku plaću imaju neki na Zrinjevcu

"Naša briga je jednaka i za službenike koji rade u sudstvu, no moramo skrbiti o svima. Ne radi se o kompromisu, ostajemo pri onome što je jedino realno i logično u ovom trenutku", dodao je.

Istaknuo je kako suci organiziraju štrajk u trenutku kad im plaće rastu najviše dosad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene