Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prosvjed

Potpuna paraliza pravosuđa! Sudski službenici i namještenici izlaze na ulice: Predsjednik Vrhovnog suda pisao premijeru, a on odgovorio

Aktualno Galerija Četvrti tjedan štrajka - 4 Četvrti tjedan štrajka - 4 Foto: DNEVNIK.hr Četvrti tjedan štrajka - 3 Četvrti tjedan štrajka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Četvrti tjedan štrajka - 2 Četvrti tjedan štrajka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Četvrti tjedan štrajka - 1 Četvrti tjedan štrajka - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Premijer o prosvjedu sudskih službenika - 5 Galerija 1/9 >>
U Hrvatskoj se sprema novi prosvjed - ovog puta pod prozor premijeru Andreju Plenkoviću na Markov trg doći će sudski službenici i namještenici.

Oni štrajkaju već četvrti tjedan, no Vlada još nije udovoljila njihovom zahtjevu za 300 do 400 eura povišice. Sada ih je podržao i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

On u pismu premijeru Plenkoviću navodi kako je stanje neodrživo, traži hitno povećanje plaća veće od onog koje je Vlada ponudila svim namještenicima u državnoj upravi.

Predlaže da se sudski službenici odvoje od ostalih koji rade u državnoj upravi.

"Ovo pitanje plaća sudskih službenika i namještenika, zbog specifičnog položaja sudbene vlasti kao treće grane vlasti, je potpuno drugačije od od svih drugih slučajeva u kojima vlada i sindikati pregovaraju, znači od svih drugih pregovora u ostalim javnim službama", kazao je Dobronić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Amele Čilić.

Pročitajte i ovo Iva Šušković Okupljanje na Trgu svetog Marka Članovi sudova i državnih odvjetništva najavili prosvjed: "Najveći problem je taj nedostatak empatije i senzibiliteta"

Premijer Plenković je u izjavi nakon sjednice predsjedništva HDZ-a kazao kako ga je pismo začudilo i da se pita je li Dobronić predsjednik Vrhovnog suda ili predstavnik nekog od sindikata.

"Predsjednik Vrhovnog suda ima 3667 eura plaće, a ja - 3195 eura, ministri neki imaju i 2363 eura. Suci Vrhovnog suda 3154, Visokog kaznenog suda - 2847, Županijskog suda - 2655, Visokog upravnog suda - 2782 eura. Svi oni imaju veće plaće nego ministri", kazao je Plenković.

"Naša briga je jednaka i za službenike koji rade u sudstvu, no moramo skrbiti o svima. Ne radi se o kompromisu, ostajemo pri onome što je jedino realno i logično u ovom trenutku", dodao je i naglasio da će sudski službenici dobiti povišicu kad i svi ostali zaposleni u državnim službama.

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić Pravosudna tijela Predsjednik Vrhovnog suda pisao Plenkoviću: Oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa i uprave

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene