Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Odgovarao na pitanja novinara

Plenković otkrio nove cijene goriva i što će biti s čelnikom VSOA-e nakon afere, opleo opet po Milanoviću

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Petra Buljan Petra Buljan Foto: DNEVNIK.hr Nove cijene goriva Nove cijene goriva Foto: Vlada RH +0 Nove cijene plina Galerija 1/4 >>
U središnjici HDZ-a održana je sjednica šireg Predsjedništva stranke. Andrej Plenković potom je dao izjavu te najavio nove cijene goriva, ali i otkrio što je odlučio o čelniku VSOA-e nakon afere.

Sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a održana je u središnjici stranke u Zagrebu.

Predsjednik stranke Andrej Plenković je rekao da je na sjednici bilo govora o njegovu posjetu SAD-u prošli tjedan. 

"Danas je održana telefonska sjednica Vlade, ponovno je za desetak lipa smanjena cijena benzina i dizela, plavi dizel ostao je zamrznut", rekao je.

Nove cijene iznosit će 10,49 kuna po litri za benzinsko gorivo (smanjenje za 0,09 kuna), 12,19 kuna po litri za dizelsko gorivo (smanjenje za 0,10 kuna), 8,49 kuna po litri za plavi dizel, 9,99 kuna po kilogramu UNP za spremnike (porast za 0,30 kuna po kilogramu) i 13,94 kuna po kilogramu UNP za boce.

Andrej Plenković Nove cijene goriva (Foto: Vlada RH)

Andrej Plenković Nove cijene plina (Foto: Vlada RH)

Da nema mjera Vlade i da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, one bi iznosile: 12,37 kuna po litri za benzinsko gorivo, 14,23 kuna po litri za dizelsko gorivo, 9,45 kuna po litri za plavi dizel, 11,84 kuna po kilogramu UNP za spremnike i 16,58 kuna po kilogramu UNP za boce, izvijestili su iz Vlade.
 

O čelniku VSOA-e

Za čelnika VSOA-e Ivicu Kindera kaže kako će biti razriješen kad mu se nađe zamjena. Navodi da su razmotrili pitanje ravnatelja VSOA-e te da je danas prvi put vidio izvješće i proučio ga.

"Potom sam zvao na sastanak ravnatelja, gospodina Kindera i usuglasili smo se da ćemo ga zbog, više nego jasno uočene nezakonitosti niza djelatnika u okviru VSOA-e, razriješiti dužnosti. Ne vidim tu njegovu korist, izravnu odgovornost", kazao je Plenković.

"On je izabran na ovu dužnost prije sedam godina", rekao je.

"Mi ćemo pronaći osobu koja ima određene vještine i ne sumnjam da ćemo ju pronaći u narednih nekoliko dana. Imamo osobu za tu poziciju. Djelatne vojne osobe nisu članovi političkih stranaka", dodao je Plenković.

U utorak prijedlog trećeg člana NO Ine

Navodi da će Vlada u utorak predložiti trećeg člana Nadzornog odbora Ine.

"I dalje se ostaje pri tome da će u srijedu dosadašnji članovi biti razriješeni bez optremnina", dodao je Plenković.

Plenković je komentirao i rezultate izbora u Italiji.

"Poštujemo rezultate izbora, sukladno očekivanjima. Imaju više nego uvjerljivu većinu, čestitam pobjednicima. Nakon formiranja vlasti stupit ćemo u kontakt", kazao je.

Opleo po Milanoviću

Govorio je i o izborima u BiH. Plenković je pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da primijeni ovlasti i provede se izborna reforma, no Milanović je komentirao kako je kasno za takve pozive.

"Mi smo s gospodinom Schmidtom razgovarali temeljito, detaljno, inteligentno i diskretno. Kad se u taj proces uključio Milanović, onda je Schmidt postao Schultz, Scholtz, svinjar, netko tko nema legitimitet, dakle, Milanović ga je toliko izvrijeđao da čovjek i nakon što je vjerojatno odlučio ispraviti nepravde - je splasnuo entuzijazmom da ispravi nepravdu", kazao je Plenković.

"Jedan od razloga zašto Schmidt do sada nije donio te odluke su bili ovi agresivni, neprimjereni, nepametni, dapače, destruktivni napadi koje je Milanović prema njemu imao u zadnjih tri mjeseca, barem desetak ih je bilo", dodao je.

"Politika inteligentnog stvaranja saveznika i prijatelja je politika Vlade, politika nepametnog, destruktivnog i za Hrvate u BiH pogubnog gađenja visokog predstavnika u BiH koju provodi Milanović u zadnjim mjesecima je dovela do toga da moramo apelirati Općoj skupštini UN-a da donese ono što je i sam htio", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović UPUTIO DOPIS PREMIJERU Milanović pokrenuo postupak za razrješenje ravnatelja VSOA-e, razlog - izvješće o milijunskim pronevjerama u vojnoj agenciji

"Nadam se da će Schmidt ispraviti na vrijeme loše odluke njegovih prethodnika i ignorirati nadasve vulgarne, loše, za našu vanjsku politiku katastrofalne, a za Hrvate u BiH izrazito štetne uvrede i ocjene Milanovića prema Schmidtu proteklih nekoliko mjeseci", istaknuo je Plenković.

Pročitajte i ovo INA - 2 ODGAĐA SE SJEDNICA NO-A Jučer su ih predložili, a danas je već jedan odustao: Vlada u potrazi za novim članom Uprave Ine

"To je čovjeka odvratilo da donese ono što je trebalo i gurnulo ga u suprotnom smjeru", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene