Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSTAJE IZA REŠETAKA

Branitelj Maje Šupe: "Javno mnijenje je dosta okrutno, loše i negativno intonirano prema njoj"

Aktualno Galerija Krešimir Škarica - 2 Krešimir Škarica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Škarica - 1 Krešimir Škarica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Škarica Krešimir Škarica Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr +0 Maja Šupe Galerija 1/5 >>
Šibenska sutkinja Maja Šupe, osumnjičena za primanje mita, ostaje u istražnom zatvoru još mjesec dana, odlučio je splitski Županijski sud. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan razgovarao je s njezinim braniteljem.

Odvjetnik šibenske sutkinje Maje Šupe, Krešimir Škarica, podnio je zahtjev da se Šupe pusti istražnog zatvora jer su ispitani svi svjedoci.

Međutim, taj je zahtjev odbijen jer još nije razriješena s dužnosti sutkinje, što se očekuje do kraja ovog tjedna. Iz istražnog zatvora trebala bi izaći nakon 8. listopada. 

Odluka o određivanju istražnog zatvora donesena je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Branitelj šibenske sutkinje, Krešimir Škarica, razočaran je odlukom Županijskoga suda. Ističe kako su ispunjene sve pretpostavke da Šupe bude puštena na slobodu.

U dva tjedna ispitani su svi svjedoci, pa je USKOK odustao od stavke utjecaja na svjedoke.

"Na ročištu se utvrđivalo postoji li konkretna opasnost da bi moja branjenica nastavila s činjenjem kaznenih djela, s obzirom na to da su ispunjene okolnosti koje su obrani išle u prilog, a to je da je sutkinja suspendirana od strane predsjednika Općinskoga suda u Šibeniku, da će Državno sudbeno vijeće u roku od nekoliko dana donositi odluku o njezinu zahtjevu za mirovinom i treće - što je najvažnije, da se ta mjera koja je određena na tri mjeseca mogla produžavati do pravomoćnog okončanja okončanja postupka", rekao je Škarica reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Kaštelanu.

Dodao je i kako nije postojala niti apstraktna, a kamoli konkretna opasnost da Maja Šupe nastavi sa činjenjem kaznenih djela. 

Škarica je opovrgnuo izjavu glasnogovornika suda Mešina prema kojoj bi se Šupe u teoriji već sutra mogla vratiti na posao, da je danas bila puštena. Tvrdi kako to nije moguće, jer je Šupe suspendirana, mjera se može produžavati, a podnijela je i zahtjev za umirovljenjem prije nego što je počeo postupak, iz zdravstvenih razloga.

"Županijski sud je danas negirao odluku i mjere Općinskoga suda, koja je relevantna i vjerodostojna i koja je temljem Zakona o sudovima i Zakona o DSV-u kao takva utemeljena. Po nama, mislim da je odluka je donesena temeljem očekivanja javnog mnijenja, a ne temeljem činjenica i argumenata", istaknuo je branitelj Maje Šupe te dodao kako nema praksu komentirati sudske odluke jer ih poštuje, no smatra da je u ovom slučaju prevagnulo načelo očekivanja javnosti, a ne činjenica i argumenata koji su na našoj strani.

Šupe zbog ranijeg slučaja već ima negativnu percepciju u javnosti. Njezin branitelj je rekao kako je ona psihički osjetljiva i dosta teško se osjeća. Prilikom posjete u zatvoru kazao joj je kako će onog trenutka kad izađe iz istražnog zatvora biti ravnopravni i iznijet će činjenice koje im idu u prilog.

"Maja Šupe nije i ne može biti sinonim i simbol svega onoga lošeg što se događa u hrvatskom pravosuđu, a dosta toga lošeg se događa. Javno mnijenje je zapravo dosta okrutno, loše i negativno intonirano prema njoj", zaključio je odvjetnik Škarica te dodao kako je drukčije iznosi li se obrana iz istražnog zatvora, koji je najrepresivnija mjera, ili se to radi sa slobode. 

Idući petak ističe 30 dana istražnoga zatvora i obrana će ponovno zatražiti puštanje na slobodu, a očekuje i sjednicu DSV-a na kojoj će razmatrati o njezinu zahjtevu. Također, branitelj drži da je sud mogao donijeti mjere opreza.

U sitaržnom zatvoru ostaju i poduzetnik i odvjetnik koji su uhićeni kad i sutkinja Šupe. 

''Protiv ovog rješenja, s obzirom na to da je odlučivano povodom prijedlog, žalba nije dopuštena. Nakon isteka onih mjesec dana sudac istrage će opet odlučivati o daljnjem trajanju istražnog zatvora'', kazao je glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin.


Pročitajte i ovo Vinko Ljubičić, odvjetnik Blaža Petrovića, i Mario Jurič ČEKA SE ODLUKA Hoće li koruptivni trio ostati iza rešetaka? Odvjetnik Petrovića: "Branitelji su dali razloge zašto nema uvjeta za određivanje istražnog zatvora"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUDAC ISTRAGE ODLUČIO Šibenska sutkinja Maja Šupe, poduzetnik Petrović i odvjetnik Zmijanović ostaju iza rešetaka - određen im je istražni zatvor

USKOK sutkinju Šupe, poduzetnika Blaža Petrovića i odvjetnika Branimira Zmijanovića sumnjiči za koruptivna nedjela u kojima je Šupe primila mito od 15.000 eura da donese oslobađajuću presudu Petroviću, a u svemu je navodno posredovao Zmijanović.

Na ranijem ispitivanju u USKOK-u Šupe je negirala kaznena djela za koja ju se sumnjiči te je odgovarala na pitanja tužiteljstva i obrane, a Škarica je rekao da je prije mjesec dana podnijela zahtjev za mirovinu jer joj je narušeno zdravlje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene