U središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, nakon koje je izjavu za medije dao premijer Andrej Plenković.

Galerija


"Razgovarali smo o punoj i snažnoj podršci našoj kandidatkinji Kolinda Grabar-Kitarović i maksimalnom angažmanu svih članova i članica HDZ-a. Također, razgovarali smo o pripremama sjednica Saboru, smjeru u kojem vodimo Vladu i smjeru u kojem vodimo državu. Na sjednici je bila čvrsta i jasna potpora smjeru koji je osigurao političku stabilnost i snažnije europsko i međunarodno pozicioniranje Hrvatske", rekao je premijer.

Vezani članci Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Plenković pozvao građane na cijepljenje: "Dao sam vrlo jasnu zadaću ministru zdravstva i HZJZ-u" Andrej Plenković - 4 Premijer Andrej Plenković o mjerama: "Pa ne radimo mi to da bismo ljudima zabranili raditi, nego da bismo svi mogli raditi sutra''

Na pitanje o pravilima ponašanja za članove stranke, čije je definiranje bilo najavljeno uoči sjednice, premijer je istaknuo da svi koji su ''bili na sastanku su politički vrlo iskusni''. ''Svi razumiju da je uvijek u svakoj izbornoj kampanji jasno da je važno imati koherentnu politiku stranke koja mora biti jedinstvena. Očekujem od svih da se suzdržavaju bilo kakvih aktivnosti koje imaju pozicioniranje u unutarstranačkoj kampanji, a koji disonantnim tonovima zbunjuju i članstvo i biračko tijelo'', poručio je Plenković.

Vodstvo podržava smjer u kojem Hrvatska ide

O izjavi da je Miro Kovač irelevantan, Plenković je rekao da to namjerno rekao kako više ne bi bilo zabune. "E sada, vi ste pokušali moju rečenicu svesti na nešto što ona nije bila. Ja sam namjerno kazao ono što sam kazao prije nekoliko dana upravo da se prestane zbunjivati članstvo HDZ-a, da se prestane zbunjivati javnost, da se prestane zbunjivati biračko tijelo. Svatko od nas ima u nekoj fazi političke odgovornosti određene uloge. Uloge, odgovornost, pa i opis zadaća vam uvjetuju okvir određivanja politike stranke'', rekao je premijer.

''U ovom trenutku cijelo vodstvo HDZ-a, dakle i predsjedništvo i Nacionalno vijeće podržava smjer kojim vodimo Hrvatsku. A taj smjer smo mi zacrtali kada smo dobili povjerenje prije tri godine, taj smjer smo zacrtali kada smo formirali parlamentarnu većinu u pregovorima nakon pobjede na izborima. Taj smjer znači uključivost HDZ-a u svojoj politici osobito prema zastupnicima koji dolaze iz manjina koji djeluju u Hrvatskom saboru i uopće u hrvatskom društvu", poručio je Plenković.

Na pitanje novinara kad će članovi HDZ-a moći slobodno govoriti te kada će početi "kampanja" za unutarstranačke izbore, premijer je kazao svi mogu govoriti već danas. ''Ali treba to razlikovati od oportunističkih izjava - danih ne zato da bi se pomoglo predsjednici u kampanji ili ojačalo Vladu - nego danih isključivo iz osobnog interesa. Da se toliko rano ljudi pozicioniraju prije izbora, to još nije doživljeno'', kazao je premijer Andrej Plenković. Dodao je da će se održati u skladu sa statutom stranke.

Nema javnih kritika

Pravilnik za predsjedničke izbore znači da nema više javnih kritika, nema javnih nastupa u kojima će se kritizirati predsjednička kandidatkinja, premijer Andrej Plenković, Vlada ili bilo koji od ministara, kazao je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

U HDZ-u smatraju da nije prihvatljivo istupanje bilo koga iznad stajališta stranke i da kritizira poteze Grabar-Kitarović ili Plenkovića i da to mora jednom završiti. Pozivaju se na stranački statut i kažu da to nije 'flaster na usta' njihovim članovima i da to nije cenzura nego da je to jednostavno pravilo ponašanja, kako se ponašaju sve moderne, demokratske stranke.

Okidač za ovakav potez bio je istup Mire Kovača koji je politiku Andreja Plenkovića ocijenio kao irelevantnu, ali isto tako i pojedini istupi i kritike Davora Ive Stiera. Iz HDZ-a poručuju da će oni koji se budu tako ponašali ovakvog pravilnika, bit će sankcionirani.

Kritike će se moći iznositi za stolom i na raznim odborima, nikako ne u javnosti. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se svi članovi pridržavati ovih pravila, ali i hoće li biti sankcionirani ukoliko to ne bude tako.

Definirana pravila u predizbornoj kampanji

Kako je najavljeno u nekoliko izjava prije početka sjednice, na njoj su se trebala definirati pravila igre za predstojeće predsjedničke izbore. Branko Bačić je prije sjednice kazao da su prioritet predsjednički izbori i da Kolinda Grabar-Kitarović bude predsjednica.

Osim toga, Branko Bačić i Milijan Brkić komentirali su posljednja događanja i izjavu Mire Kovača koju je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nazvao - irelevantnom. "Kada bi se to ponavljalo, kad bi predsjedništvo stranke procijenilo da tim postupanjem, ne samo Miro Kovač nego i svaki drugi član štetu stranci, onda bi bilo sankcija. Onda se provodi određeni postupak prema članovima", kazao je Bačić.

Bačić smatra da su takve stvari normalne u predizborno vrijeme. "U svakoj stranci u vrijeme kampanje mora postojati minimum kolegijalnosti i prema predsjednici koja je iz HDZ-a, ali i prema drugim članovima. Kad ste u svojevrsnom ratu, a to je ratno vrijeme... Kada istupaju na način da kritiziraju predsjednika Vlade i stranke, rade štetu i Vladi i stranci. Doći će kampanja za unutarstranačke izbore, tada će se moći nastupati kako misle da treba nastupati", dodao je Bačić.

Tvrdi da je vladajuća koalicija stabilna i poziva članove drugih stranaka iz koalicije da probleme rješavaju na sastancima koalicijskih partnera, a ne kroz medije.

"Ja sam se uvijek zalagao da se sve raspravi i probleme raspravimo u obitelji, a pitanja i odgovore ne šaljemo putem medija, a to je neodgovorno... spustimo loptu", kazao je Milijan Brkić i dodao kako irelevantnim drži samo rasprave o tome što je irelevantno.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr