Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštar istup

Grbin o razlozima izbacivanja Gotovca: "To nije kolegijalno. Ali ono što je nakon toga uslijedilo prelazi granice"

Aktualno Galerija +0 Peđa Grbin Galerija 1/1 >>
Nakon raskida suradnje s Možemo!, u SDP-u novi sukobi. Na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke izbačen je šef zagrebačkog ogranka.

Viktor Gotovac više nije član te stranke. Odlučilo je to večeras na sjednici Predsjedništvo SDP-a.

Nakon više od tri sata rasprave, u kojoj su najprije saslušali i ispitivali Gotovca, a potom raspravljali bez njega, članovi Predsjedništva su velikom većinom glasali za njegovo izbacivanje iz SDP-a, dok je protiv bila Sabina Glasovac. Izglasana je i dvogodišnja suspenzija Davora Terzića, izvršnog tajnika za središnju Hrvatsku.

Peđa Grbin obratio se novinarima. Ponašanje Viktora Gotovca nazvao je nekolegijalnim i ucjenjivačkim.

"U vremenu kada se Hrvatska nalazi u ogromnoj ekonomskoj krizi, u vremenu kada je Hrvatska suočena s ogromnim kriminalom, određene kolegice i kolege iz SDP-a odlučile su gurnuti nas u fokus. Na najgori mogući način, prije konvencije za koju se stranka trudila i pripremala mjesecima", počeo je Grbin.

"To nije kolegijalno. Ali ono što je nakon toga uslijedilo prelazi granice kolegijalnog. Nazvati partnera i tražiti od njega ucjenom da sudjeluje u unutarstranačkom razračunavanju, i to uvjetovati glasanjem za odluku o kojoj funkcioniranje grada Zagreba ovisi, ne da nije socijaldemokratski, nego nije demokratski", bio je oštar.

Zamjera mu, kaže, stavljanje osobnih interesa ispred interesa zajednice. Zagrebački SDP prije četiri dana donio je odluku o raskidanju sporazuma s platformom Možemo! u Gradu Zagrebu, dan uoči nacionalne stranačke konvencije.

"I ako bismo o tajmingu one nesretne odluke GO od prije nekoliko dana mogli razgovarati, ono što je uslijedilo nakon toga je nešto što se u SDP-u ne može niti tolerirati niti oprostiti", dodao je.

Sporazum sa Možemo! je raskinut, kaže, ali će ga obnoviti.

"Kada sporazum raskineš bez razgovora s partnerom ne možeš nastaviti. Sjest ćemo za stol. Ne znam kako će oni završiti", kaže Grbin.

Grbin najavljuje da će SDP 'sjesti za stol' s platformom Možemo! kako bi definirali okvire suradnje, ocijenivši da dosadašnja suradnja nije dovoljno kvalitetno funkcionirala.

 ''Spreman sam poslušati svaki argument kolega iz gradske organizacije. Ja ne bježim od toga da neke stvari nisu onakve kako smo zamišljali prije godinu dana i dva mjeseca'', poručio je.

Vođenje zagrebačke organizacije SDP-a do novih unutarstranačkih izbora preuzet će jedan od potpredsjednika SDP-a, čije će ime biti poznato sutra. Predsjednik stranke napomenuo je da su na prvom mjestu komunikacija, konzultacije i razgovori.

''Ako me iz jedne općine ili grada u Varaždinskoj županiji mogu obavijestiti o tome što namjeravaju napraviti, onda očekujem da to naprave i kolege u Zagrebu'', rekao je Grbin.

 

"Meni je nejasna situacija"

Sam Gotovac nakon izbacivanja rekao je da ono što Grbin govori nije istina. Iz sjedišta stranke otišao je sa bisstom Josipa Broza Tita u rukama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raskol u koaliciji Kraj drame u zagrebačkoj Skupštini: Oporba napustila sjednicu, uz dva SDP-ova glasa prošao prijedlog o zaduženju Holdinga

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve je jasno Šef zagrebačkog SDP-a otkriva detalje prekida suradnje s Možemo, poslao Grbinu oštru poruku: "Nije ovo stranački happy hour"

"Žao mi je što to moram reći. To se drugačije kaže, to je laž. To nije točno", odgovorio je bivšem šefu.

 Što je još poručio i zašto je nosio Tita, čitajte OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene