Obavijesti Video Pretražite Navigacija
evo kako će izgledati

VIDEO Predstavljen dizajn hrvatske strane kovanica: "Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova"

Aktualno Galerija Predstavljanje dizajna nacionalne strane kovanica eura i centa Predstavljanje dizajna nacionalne strane kovanica eura i centa Foto: DNEVNIK.HR Predstavljanje dizajna nacionalne strane kovanica eura i centa Predstavljanje dizajna nacionalne strane kovanica eura i centa Foto: DNEVNIK.HR Predstavljanje dizajna nacionalne strane kovanica eura i centa - 1 Predstavljanje dizajna nacionalne strane kovanica eura i centa - 1 Foto: DNEVNIK.HR Predstavljanje dizajna nacionalne strane kovanica eura i centa - 2 Predstavljanje dizajna nacionalne strane kovanica eura i centa - 2 Foto: DNEVNIK.HR +0 Predstavljanje dizajna nacionalne strane kovanica eura i centa Galerija 1/5 >>
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala se 14. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura na kojoj je predstavljen odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa.

"Kada Hrvatska usvoji euro na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku", rekao je Plenković na početku sjednice.

"Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova. Odabrani motivi su šahovnica, geografska karta, kuna, Nikola Tesla i pismo glagoljice", rekao je. Na dva eura bit će geografska karta, na euro kuna, na 50, 20 i 10 centi Tesla, a na manjim apoenima centa bit će glagoljica. Na svim apoenima bit će i motivi šahovnice.

Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj koji su također prisutni na sjednici.

Šivak je kazao kako mu je velika čast.

Na kovanici od dva eura bit će ugraviran i Gundulićev stih "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

Frka Petešić prezentirao je izgled kovanica. Za svaki motiv objašnjava što predstavalje te kakvo značenje ima za Hrvatsku.

Guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je da je proces traženja motiva trajao godinu dana i zahvalio svima na radu, ali dodao kako nije kraj rada. Slijedi kovanje kovanica. Oko milijun komada od svake od kovanica bit će iskovano probno. "U srpnju ove godine imat ćemo te probne otkove i biti spremni, nakon donošenja odlukre, krenuti u masovno kovanje", rekao je i istakno kako se u vrlo kratkom vremenu mora kovati velik broj kovanica. Novčanice će se tiskati u inozemstvu. Sve će koštati preko 10 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je zakon o euru još 11 dana u javnom savjetovanju. Kaže kako ima puno komentara na koje će sve odgovoriti. Tijekom godine, prije uvođenja erua, mijenjat će se 42 zakona, kasnije još njih 36, a uz to i stotine podzakonskih akata. 

Vujčić je kazao i kako je najtečaj za dizajn bio anonimiziran, to jest, nije se znalo tko je iza kojeg prijedloga.

Ministar Marić je odgovarao na pitanja novinara i komentirao kako se ne vidi usporavanje inflacije. 

Pročitajte i ovo Kovanica, motiv glagoljica KOJE JE VAŠE MIŠLJENJE? ANKETA Predstavljene su hrvatske kovanice eura i centa. Kako vam se sviđaju?

Marić: Porezna politika neće ostati po strani u amortiziranju poskupljenja

Ministar financija kaže kako nije sudjelovao u odabiru dizajna kovanica eura. "Užasno mi je drago za ove mlade ljdue jer ovo je velika stvar u njihovim karijerama, ali i životima. Od njih četvereo se nitko nije poznavao do ovog trenutka, radi se o zaista perspektivnim mladim ljudima", rekao je.

Govoreći o ispunjavanju kriterija za ulazak u eurozonu, Marić kaže: "Kriterij iz Maastrichta je malo specifičan. Grčka, Malta i Portugal, i kod njih je došlo značajnog ubrzanja, ali su na dosta niskim razinama u smislu ukupne inflacije"

"Moja osobna predikcija je da ćemo biti među zemljama s najbržim smanjivanjem javnog duga", kaže Marić.

Marić je rekao i da porezna politika neće ostati po strani kada je riječ o pokušaju smanjenja udara porasta cijene energenata na građane i gospodarstva, te će biti dio cjelovitog rješenja koje će predstaviti Vlada.

Pročitajte i ovo Plaćanje Tko radi, ne boji se gladi? Oko 50.000 hrvatskih radnika među najlošije plaćenima u EU: U samo četiri zemlje radnici primaju niži minimalac

Na pitanje što će biti ako distributeri ne smanje cijene nakon što država smanji PDV, Marić kaže kako se vrlo lako može pratiti tko je dignuo cijenu i otići u drugi dućan kad je riječ o maloprodaji hrane. "Smatram da smo jako puno stvari napravili u poreznoj reformi, jako puno korisnih stvari. Moramo i neizravnim porezima dati neki doprinos, ponajprije na PDV-u", kaže ministar da to ne mora utjecati na krajnju cijenu koju će korisnik platiti za nešto.

"Konkrento plin, nije baš na tih 14 opskrbljivača da svi imaju ista iskustva, sve to skupa nastojimo sagledati i taj paket mjera, i tri osnovna segmenta, probat ćemo sve ove aspekte sagledati, ali to ne može biti puna garancija. Da ćemo učinti sve da se efekti preliju tamo gdje trebaju, da", kaže Marić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Životni standardi - 3 ''Nula s nulom, nekada i minus'' Eksperiment koji ima samo jedan zaključak - tko preživi, pričat će! Iznenadit će vas usporedba cijena u Hrvatskoj i bogatijim zemljama u Europi

Euro i inflacija

Nakon uvođenja eura najjači instrument za zaštitu potrošača trebao bi biti Etički kodeks jer se dosad najuspješnija metoda sprečavanja divljanja cijena u procesu uvođenja eura, objava crnih lista trgovaca, koja je naše susjede Slovence spasila od pretjeranih poskupljenja, u Hrvatskoj ipak neće provoditi.

Divljanje cijena i inflacija ne bi trebali utjecati na "uvođenje eura jer je to politička odluka", rekao je u četvrtak bivši ministar financija Boris Lalovac u Dnevniku Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene