Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TIJEKOVI NOVCA

Sjećate se čekova? U Hrvatskoj se mogu unovčiti samo na jednom mjestu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Čekovi se u poslovnicama banaka koje posluju u Hrvatskoj više ne unovčuju. Banke su tu odluku donijele prije više od godinu dana, no nisu još svi građani upoznati s tom informacijom.

Čekovi su nekada uz gotovinu bili sredstvo plaćanja u Hrvatskoj dok danas samo jedna banka unovčava čekove stranih država kao vrijednosne papire.

U inozemstvu su, naime, gotovinski čekovi bez obzira na digitalizaciju bankarskog sustava i dalje popularno sredstvo plaćanja.

Banke u Hrvatskoj su tijekom godina smanjivale obujam otkupa čekova, a većina ih je zbog kontinuiranog pada broja izdanih čekovnih blanketa te mnogobrojnih rizika i pokušaja prijevara donijelo poslovne odluke o prestanku poslovanja s čekovima.

Umjesto čekom, dužnik ima mogućnost obavljati plaćanje na transakcijski račun otvoren u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi, a u vezi s takvim načinom naplate primatelj se mora direktno dogovoriti s dužnikom (inozemnim izdavateljem), objasnili su Lideru iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Jedina banka koja još u Hrvatskoj zaprima čekove inozemnih izdavatelja je Hrvatska poštanska banka (HPB), i to isključivo bankarske čekove i samo ako se radi o valutama eura i američkog dolara.

''Prihvaćaju se inozemni čekovi u euro valuti njemačkih banaka, dok je za inozemne čekove u euro valuti, izdane od strane ostalih banaka unutar EU potrebna dodatna provjera, prije zaprimanja na inkaso (inkaso ček podrazumijeva preuzimanje čeka i slanje čeka na naplatu u inozemstvo prema banci kod koje se nalazi pokriće za prezentirani ček uz isplatu)'', piše na stranicama HPB-a.

Pročitajte i ovo Informer: Čekovi - 4 emisija informer Nalazili su se u gotovo svakom novčaniku, a sada su gotovo nestali iz uporabe. Sjećate li se čekova? "Mi smo mentalitet koji je volio živjeti bez pokrića"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBAVIJEST HNB-a Zapamtite broj 0800 2023: Mogao bi vam zatrebati pri zamjeni kune u euro

Minimalni iznos čeka u eurima iznosi 30, maksimalni 150 eura, a u dolarima je minimalni iznos 100 i maksimalni 5000 dolara.

Banka naplaćuje naknadu za obradu čeka od korisnika inozemnog čeka prilikom pologa ili preuzimanja inozemnog čeka na inkaso.

Za unovčenje čeka korisnik mora u HPB-u imati otvoren transakcijski računu u odgovarajućoj valuti, odnosno devizni račun na koji će mu se sredstva uplatiti i nakon čega ga odmah može zatvoriti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene