Obavijesti Video Pretražite Navigacija
emisija informer

Nalazili su se u gotovo svakom novčaniku, a sada su gotovo nestali iz uporabe. Sjećate li se čekova? "Mi smo mentalitet koji je volio živjeti bez pokrića"

Aktualno Galerija Informer: Čekovi - 4 Informer: Čekovi - 4 Foto: DNEVNIK.hr Informer: Čekovi - 3 Informer: Čekovi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Informer: Čekovi - 2 Informer: Čekovi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Informer: Čekovi - 1 Galerija 1/4 >>
Nekada su uz gotovinu bili sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, a danas ih više ne upotrebljavamo za razliku od drugih država. Istražili smo što je zamijenilo čekove, ali i za što smo ih najviše koristili.

Sredinom 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća Hrvati su uz gotovinu najčešće plaćali čekovima. Riječ je o vrijednosnim papirima koji su služili kao sredstvo plaćanja nositeljima ovog dokumenta, a banka ih je izdavala za plaćanja uz odgodu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kontrola na aerodromu Bivši iranski ministar uhvaćen s čekom od 54 MILIJUNA EURA! Slika nije dostupna Dali sve U Zidu plača pronađeno pola MILIJARDE dolara u čekovima!

"Ček je platni instrument koji zamjenjuje gotovinski novac. Dakle, umjesto da nosite gotovinu sa sobom koristili su se čekovi i kao takvi se veoma često koriste i dalje u svijetu” rekla je tim povodom rekla za Informer poslovna savjetnica Mirjana Tomašković.

Čekovi bili su tiskani na papiru, a uz iznos koji je mogao biti i u stranim valutama sadržavali su ime i prezime korisnika, kao i serijski broj. Čuvali su se u sefovima banaka, a svaki klijent banke je mogao dobiti određenu količinu čekova u visini svoje plaće. Stoga su korisnici trebali biti vrlo oprezni da ne naprave pogrešku prilikom upisivanju, ali i da ih ne izgube.

"Ako ga izgubite onda ste izgubili zapravo novac. On sa sobom vuče i određene rizike vezano za pohranu, rukovanje, manipulaciju i čistu naplatu. Tako da je on sam po sebi zapravo bio skup instrument plaćanja” dodaje Tomašković.

Sve što se tada moglo kupovati na rate se našlo na popisu za kupnju kod Hrvata, a uz fizičke koristile su ih i pravne osobe.

"I onda ako ste imali deset čekova i htjeli ste kupiti perilicu za rublje, mogli ste to platiti čekovima s različitim datumima dospijeća i time si uz otplatu priuštiti neko kapitalno dobro koje si u tom trenutku ne bi mogli priuštiti iz vlastitih sredstava na računu” ističe Tomašković.

Pročitajte i ovo Informer: Banka - 4 EKONOMIJA ISKUSTVA Mnogi ih ne vole, ali one su nužnost i prilagođavaju se korisnicima, a neke su otišle i korak dalje: "Možeš doručkovati i popiti kavu u poslovnici, a onda dogovoriti kredit''

Pročitajte i ovo Ankica Mamić žustra retorika Velika analiza hrvatske političke scene: Najbolje se snalaze dvije političarke, a jedan ministar sigurno neće biti smijenjen

Poput današnjih kartica i kupovina na rate čekovima, građani su na neki način kupovali na povjerenje, jer tada nije bilo digitalnog bankarstva i čekovi se nisu mogli odbiti na licu mjesta.

"Čekovi su bili jako popularni u bivšoj Jugoslaviji jer smo mi mentalitet koji je volio živjeti bez pokrića. Mi i dalje volimo živjeti bez pokrića, samo što su ih sada zamijenili malo suvremeniji instrumenti plaćanja” dodaje Tomašković

Do toga je došlo su se čekovi morali slati ili nositi korisniku, a danas kartice nude istu mogućnost plaćanja uz razne online mogućnosti.

"Kad su se pojavile kartice koje su puno suvremeniji instrument plaćanja i koje su digitalizirane gdje sve to nešto ide automatski, onda je jednostavno ček sam po sebi postao preskup”, nadodala je Tomašković.

Gotovinski čekovi su bez obzira na digitalizaciju bankarskog sustava i dalje popularno sredstvo plaćanja u inozemstvu, dok u Hrvatskoj samo jedna banka unovčava čekove stranih država kao vrijednosne papire. 

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene