Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stanje nije alarmantno'

Vodeni val stigao na sisačko područje, Sisak spreman i za evakuaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sisačko područje stigao je novi vodeni val. To potvrđuje dosad najviši vodostaj Save u obližnjem Crncu, koji je dosegnuo rekordna 754 centimetra.

Najviše vodostaje imaju Kupa Jamnička Kiselica s vodostajem od 683 centimetra, Sava Jasenovac 842 i Česma - Česma ušće s vodostajem od 494 centimetra. U Sisku su spremni i za najgore, no u Hrvatskim vodama umiruju i tvrde da stanje nije alarmantno.

Pročitajte i ovo Vodostaj Korane Visoki vodostaji U Karlovcu izvanredne mjere obrane od poplava, zatvorene neke ceste Slika nije dostupna Podižu se zečji nasipi Vodeni val ide prema Sisku: Vrhunac se očekuje u popodnevnim satima

Sisačko-moslavačka županija trenutačno najugroženije područje

Opasnost od poplava na karlovačkom i zagrebačkom području je prošla, a Sisačko-moslavačka županija trenutačno je najugroženije područje, izvijestio je u Sisku glavni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić na sastanku Županijskog stožera za obranu od poplava.

"I ovdje je stanje uglavnom redovito i nema nekih izvanrednih aktivnosti. I nadalje poduzimamo sve redovite preventivne mjere, kako bi vodeni val Save i Kupe prošao bez posljedica. Nasipi nisu ugroženi, a na kritičnim mjestima i ugroženim objektima interveniramo vrećama s pijeskom", rekao je Plišić na konferenciji za novinare.

>> Zagreb: Aktivirano više klizišta, sve službe na terenu

>> U Sisku na snazi izvanredne mjere obrane od poplave

Istaknuo je kako se ne očekuje da će najviši val dviju rijeka do Siska doći istodobno, jer je vodeni val Save 50-ak kilometara, a Kupe stotinjak kilometara do Siska.

Iako vodostaji Save, Kupe i Odre na sisačkom području rastu, a u porastu je i razina vode u retenciji Lonjsko polje, u Županijskom stožeru smiruju situaciju i procjenjuju kako stanje nije alarmanto te da je uobičajeno.

Zatvorena cesta Sisak-Popovača

Zbog ispuštanja velikih količina savske vode u Lonjsko polje, propusti na državnoj cesti Sisak-Popovača u šumi Brezovica nisu mogli primiti svu vodu pa je došlo do prelijevanje vode preko te prometnice na kojoj je promet još uvijek zatvoren.

U mnogim su posavskim naseljima zatražene dodatne količine vreća s pijeskom, jer je nužno povisiti ili produžiti zečje nasipe. Međutim, jednaku, ako ne i veću opasnost, predstavljaju zaobalne vode na području Odranskog polja i Turopolja.

Pod vodom okućnice, vrtovi, poljoprivredne površine...

Pod vodom su mnoge okućnice, vrtovi i poljoprivredne površine. Prijetnju mjestu Letovanić predstavlja i porast vodostaja u obližnjem ribnjaku.

"Nažalost, u nasipe ribnjaka ugradili smo tisuće vreća s pijeskom, ali još uvijek prijeti da ih voda probije. Problem je i u tome što ribnjak nema vlasnika i o njemu nitko godinama ne brine", rekla je voditeljica Vodno gospodarske ispostave "Banovina" Hrvatskih voda u Sisku, Tatjana Dovranić-Kardaš.

Sisak spreman za slučaj potrebe evakuacije ljudi

Grad Sisak je za slučaj potrebe već organizirao evakuaciju, smještaj i nužnu opskrbu stanovnika posavskih naselja. U suradnji s lokalnim autoprijevoznikom organizirani su autobusi, a bit će pripremljen i smještaj u dvorani Osnovne škole 22. lipnja.

Zagrebački Crveni ugroženim Siščanima poslao krevete, pokrivače i vodu

Iz centralnog skladišta Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu otpremljena je pomoć u sisački Crveni križ za stanovništvo ugroženo poplavom. Pomoć sadrži 100 kreveta, 100 pokrivača i 768 litara pitke vode u bocama, a namijenjena je stanovnicima sela u okolici Siska za njihov smještaj u sisačkoj Sportskoj dvorani, kamo bi večeras moglo biti evakuirano oko 100 osoba.

Služba za pripremu i djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama Hrvatskog Crvenog križa kontinuirano prikuplja informacije o stanju obrane od poplava na najugroženijim područjima.

Predstavnici gradskih i županijskih društava Crvenog križa na području županija koje su ugrožene poplavama surađuju sa stožerima za zaštitu i spašavanje te poduzimaju potrebne mjere za moguće aktiviranje ljudi, opreme i materijalnih dobara za pomoć ugroženim stanovnicima, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Hrvatskog Crvenog križa. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene