Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podižu se zečji nasipi

Vodeni val ide prema Sisku: Vrhunac se očekuje u popodnevnim satima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeni se val sa sjeverozapada Hrvatske polako kreće prema Sisku. Ondje će se sa savskim valom spojiti i val koji stiže Kupom iz Karlovca. U slabo branjenim naseljima podižu se zečji nasipi.

Za stanovnike kontinetalne Hrvatske prošla je noć bila bez sna, a takva bi mogla biti i predstojeća. Vodeni val stigao je iz Slovenije i prouzročio brojne poplave.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac DNEVNIK NOVE TV U SISKU Stiže vrhunac novog vodenog vala: ''Potres je učinio mnogo štete nasipima i treba ih hitno sanirati'' Slika nije dostupna Očekuje se stagnacija, a potom i pad vodostaja FOTO Vrhunac vodenog vala: Vodostaj Kupe 824 cm, najviši u posljednjih 40 godina!

Na području Varaždina poplavljene su kuće, kod Karlovca se od vode ne može do dijela stanovnika, štete od poplava bilježe i u Velikoj Gorici.

Vodeni val trenutno polako ide prema Sisku i ondje se očekuje tijekom utorka.

>> FOTO Vodeni val potopio kuće kod Varaždina, dijelovi naselja odsječeni od Karlovca

Iako je nakon kratkotrajne stagnacije vodostaja Save izgledalo kako opasnosti za sisačku Posavinu neće biti, večerašnji porast vodostaja zabrinuo je stanovnike naselja na savskim obalama.

Mada su zečji nasipi već bili postavljeni, od Vodoprivrede su zatražene i dodatne količine vreća s pijeskom, koje članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava i mještani postavljaju na najkritičnijim mjestima u Martinskoj Vesi, Trebarjevu, Dubrovčaku i drugim naseljima.

'Osim porasta vodostaja Save, zabrinjavaju nas i zaobalne vode, koje su već poplavile nekoliko domaćinstava. Koliko možemo, nastojimo pomaći mještanima da se obrane od vodene stihije', kaže načelnik općine Martinska Ves Ivica Dadović.

'Noć će biti kritična'

Na snazi su redovne mjere obrane od poplava, ali ako se porast vodostaja nastavi, ujutro bi mogle biti proglašene i izvanredne mjere. Kritična će biti noć, kada se očekuje da bi vodeni val Kupe, koji prema Sisku dolazi iz Karlovca, dodatno mogao povisiti vodostaj Save.

Iako još nije aktiviran Stožer za obranu Sisačko-moslavačke županije, sve su službe u pripravnosti, uz organizirano dežurstvo.

Most prijeti urušavanjem

Problema s poplavama ima i u Koprivničko-križevačkoj županiji. Zbog oštećenja od nabujalog potoka Žavnice zatvoren je most između Cirkvene i Sv. Ivana Žabno, a ekipa Poduzeća za ceste utvrđuje stanje i nosivost mosta, priopćila je večeras koprivničko-križevačka policija.

Križevačka je Policijska postaja oko 19 sati dobila dojavu da prijeti opasnost od urušavanja mosta. Ophodnja je utvrdila da je jedan dio betonskih nosača na mostu u Ulici Republika u Cirkveni preko potoka Žavnica zbog bujice oštećen i da je popucao asfalt na kolniku preko mosta te da je stabilnost mosta vjerojatno narušena.

U 19,20 most je zatvoren za promet i upućena je ekipa Poduzeća za ceste radi utvrđivanja stanja i nosivosti mosta, kaže se u priopćenju iz Operativno-komunikacijskog centra koprivničko-križevačke Policijske uprave.

Potok Koprivnica se izlio

Vodostaj potoka Koprivnica, koji prolazi kroz Koprivnicu, jučer je dostigao kritičnu točku te se voda počela izlijevati na ulazu u grad. Bilo je poplavljeno nekoliko cesta i dvorišta. No, vodeni je val kroz grad prošao te je vodostaj potoka pao. U Koprivnici je utrošeno 2.500 vreća Hrvatskih voda i 1.500 DUZS-a za izradu zečjih nasipa.

Ponovno klizišta i srušena stabla u Zagrebu

I danas je zbog obilnih kiša na području Grada Zagreba došlo do nekoliko slučajeva klizanja terena i rušenja stabala, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Na lokaciji 1. Vumeljski odvojak kod kućnog broja 47, stablo sa zemljom je otklizalo na prometnicu. Prometnica je ograđena, postavljena je signalizacija a vatrogasci uklanjaju stablo. Nakon uklanjanja stabla Zagrebačke ceste dovršit će čišćenje prometnice.

Na lokaciji Gračansko borje kod kućnog broja 3 pokrenulo se klizište iza kuće. Zbog pomaka tla dva stabla su se prislonila na krov, a dva stabla na fasadi. Vatrogasci će ukloniti stabla s kuće. Na kućnom broju 5 nalazi se kuća koja je ugrožena klizanjem. Vlasnici kuće je ponuđen privremeni smještaj, no ona je odlučila za sada ostati u kući.

Na Aleji Bologne još uvijek traje raščišćavanje prometnice. Na terenu su Zrinjevac i Zagrebačke ceste. U ulici Graberje intervencija je privedena kraju.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama obišao je sve lokacije intervencija, cijeli dan je na terenu i vrši koordinaciju intervencija.

Varaždinska županija

Ranije je Državna uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila kako se u Varaždinskoj županiji tijekom noći na ponedjeljak rijeka Plitvica na ugroženim područjima općine Maruševec, Vidovec i grada Varaždina počela povlačiti. Još uvijek su ugrožena naselja Hrastovljan, Madaraševec i Čičkovina u općini Martijanec, gdje je jučer tijekom večernjih sati izvršena evakuacija domaćih životinja iz najugroženijih domaćinstava.

U navedenim naseljima poplavljeni su podrumi 15-ak kuća. Općina Martijanec organizirala je prihvatni centar u školi u slučaju potrebe zbrinjavanja stanovništva te je angažiran liječnik opće medicine i sestra koji se nalaze u pripravnosti. U općini Veliki Bukovec još uvijek su ugrožena naselja Dubovica i Kapela Ludbreška, gdje je također poplavljeno 15-ak kuća. U općini Sveti Đurđ ugrožena su naselja Luka i Priles gdje su u 20-ak kuća poplavljeni podrumi od poplavnih i podzemnih voda. U općini Mali Bukovec za sada nema opasnosti za naselja, a izljevi koji se pojavljuju se odmah saniraju.

Rijeka Bednja se također u gornjem dijelu povlači. U općini Maruševec pojavilo se manje klizište koje ugrožava lokalnu prometnicu, sanacija je u tijeku. Na snazi su još uvijek redovne mjere obrane od poplava na rijeci Bednji i Plitvici.

Zatvorena je za promet željeznička pruga Varaždin-Novi Marof zbog klizišta i odrona na prugu između Sv. Ilije i Krušljevca.

Zagrebačka županija

Na području Velike Gorice u Zagrebačkoj županiji ugrožena su područja Čička Poljana, Ribnica, Turopolje, Kuče, Rakitovec, Petrovina zbog obilnih padalina i neprohodnih kanala. U stanju pripravnosti su sva dobrovoljna vatrogasna društva Grada Velike Gorice, ekipe VG komunalca, VG vodoopskrbe i VG čistoće.

Iz Hrvatskih voda izvješćuju da su na raspolaganju i njihove ekipe te da se problemi trebaju rješavati od slučaja do slučaja. Stožer Civilne zaštite je u stanju pripravnosti.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na području općine Nova Rača zbog visokog vodostaja rijeka Česma nije mogla primiti vode nabujalog potoka Račačka, koji je plavio okućnice u naselju Stara Rača. Ugroženo je i nekoliko kuća.

Poduzimaju se potrebne mjere u slučaju daljnjeg rasta vodostaja, organizirana je i izrada zečjih nasipa. U Čazmi je bila tehnička intervencija JVP Čazma na ispumpavanju vode iz industrijske zone. Na području Općine Ivanska, uz cestu Ivanska-Laminac (predio Grabovac), Hrvatske vode izvršile su prekop potoka Ivanska, koji je prijetio kućama.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije, zbog vode na kolniku bile su zatvorene četiri županijske i četiri lokalne ceste. Uspostavljena je izvanredna obrana od poplava za slivno područje Česma-Glogovnica, vezano za vodomjer na Glogovnici (Koritina) i Česmi (Čazma).

Međimurska županija

U Međimurskoj su županiji redovne mjere obrane od poplava na snazi bile na malom slivu Trnava. Zbog obilnih padalina i topljenja snijega, došlo je do izlijevanja vode iz korita. Vatrogasne su ekipe imale 20-ak intervencija ispumpavanja vode iz podruma u općinama Nedelišće, Pribislavec, Sveti Juraj na Brijegu, Gornji Mihaljevec i Grad Čakovec.

U Općini Nedelišće, najviše su poplavljeni podrumski prostori (njih oko 80) u naseljima Pretetinec, Slakovac, Črečan, Macinec te Nedelišću. Zbog klizišta zemljišta intervenirano je na dva mjesta u Općini Selnica. Sve prometnice na području Međimurske županije su prohodne.

Krapinsko-zagorska županija

U Krapinsko-zagorskoj županiji stanje se još sinoć počelo normalizirati. (D.M./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene