Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CRNA STATISTIKA

Nasilje nad ženama u opadanju, raste broj nasilja maloljetnika prema roditeljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sisačkoj Gradskoj tržnici brojne udruge i institucije zajednički su obilježile 25. studenoga, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Kako bi upozorili na problem nasilja i senzibilizirali javnost, u akciju čiji je organizator Centar za žene Adela, uključili su se Policijska uprava sisačko-moslavačka, Udruga invalida grada Siska, Građanska inicijativa "Moj grad Sisak" i Županijski tim za prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve"

Više divljaci, manje učenici: Prijetio je profesorici da će je pogoditi - stolom!

"Iako je potreba za korištenjem sigurne kuće velika, policijska statistika govori da je nasilje nad ženama u Sisačko-moslavačkoj županiji već tri godine u opadanju za šest posto. Međutim, zabrinjava što je oblik nasilja maloljetnika prema roditeljima u porastu. Prošle je godine zabilježeno 14 takvih slučajeva, a ove godine već 18 slučajeva", upozorio je službenik Ureda načelnika PU sisačko-moslavačke Srećko Pejnović. Činjenicu da su potrebe za korištenjem sigurne kuće sve veće, a da je nasilja nad ženama je sve manje, u policiji tumače tako da se slučajevi nasilja češće prijavljuju te da su žene sve spremnije zatražiti zaštitu, što ranije nije bio slučaj.

Na području Siska i Sisačko-moslavačke županije nasilja je još uvijek mnogo, pa se djelovanju sisačke sigurne kuće za smještaj ugroženih žena, jedne od sedam na području Hrvatske, mora posvetiti još veća pozorniost. Međutim, kako je upozorila Lahorka Zec iz udruge Adela, sve je više financijskih problema, jer je ugovor s Ministarstvom na snazi kraja godine, a isplate su zbog parlamentarnih izbora i u očekivanju nove Vlade, obustavljene. Da rad sigurne kuće ne smije doći u pitanje potvrdio je i sisački dogradonačelnik Marko Krička, koji je najavio da je u gradskom proračunu već osigurano 100.000 kuna za subvencije kuće u idućoj godini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene