Hrvatski Caritas, Kristina Ikić Baniček
Hrvatski Caritas, Kristina Ikić Baniček Foto: Luka Stanzl, Nikola Cutuk, Pixsell

Grad Sisak zabranio je humanitarno djelovanje odnosno provođenje korizmene akcije 'Srcem se najviše daje' u osnovnim školama čiji je Grad Sisak osnivač, izvijestili su iz Sisačke biskupije.


Kako navode, cilj akcije je prikupljanje prehrambenih namirnica za pučku kuhinju Caritasa Sisačke biskupije i najsiromašnije članove društva. Akcija se provodi u 55 osnovnih i srednjih škola na području Biskupije. Prošle godine skupljali su za žrtve potresa, a ove godine za korisnike pučke kuhinje koja se sad, među ostalim brine i za desetak izbjeglica iz Ukrajine

Vezani članci Kristijan Iličić - 4 Omiljeni hrvatski travel bloger u samo jednom danu skupio 16 tisuća dolara za Afganistanku čija ga je životna priča potresla Slika nije dostupna Caritas pokrenuo humanitarnu akciju "Da život imaju"

U priopćenju sisačkog Biskupijskog ordinarijata navodi da je 14. ožujka na adrese devet osnovnih škola iz Siska stigla obavijest kako se prikupljanje pomoći dopušta samo gradskom Crvenom križu, a "privatnim humanitarnim organizacijama" se to zabranjuje. Biskupija odbacuje da su privatna organizacija jer ih je osnovala Katolička crkva. Ravnatelji koji su potražili objašnjenje, pišu, dobili su odgovor iz Grada da zbog "sekularnog karaktera škola" Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama.

"Akciju su provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma katoličkog vjeronauka, uz suglasnost ravnatelja škole", dodaju iz Biskupije.

Kažu i da je vjeronauk dio školskog sustava u kojem se ne uči samo teorija ne nego je i "odgojni predmet koji potiče na konkretna djela". Dodaju da se ovime krše i vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koji su zajamčeni i Ustavom RH i međunarodnim ugovorima sa Svetom Stolicom.

Ikić Baniček: "Nastavnivi instruiraju učenike"

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček u mailu je Slobodnoj Dalmaciji optužila pojedine učitelje i nastavnike.

"Ne radi se ni o kakvoj humanitarnoj akciji, već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju za uspjeh u školi. Samo to je dovoljan razlog da se zaštite djeca, a uz to je neprihvatljivo da vjerska organizacija koristi javne škole kao servis za prikupljanje i distribuciju robe", napisala je te dodala da škole i crkve moraju biti odvojene.

Kaže i kako Grad Sisak financijski pomaže Caritas te im besplatno osigurava gradski objekt za njihovu djelatnost  te da je "to je jedino mjesto primjereno za prikupljanje donacija".

"Prisiljavanje učenika na doniranje hrane Caritasu? To su laži i klevete. Pretužno", rekao je za Slobodnu Dalmaciju Stjepan Vego, glasnogovornik i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije. Kaže kako dosad nisu imali problema u školama i nejasno mu je što se promijenilo.

Iz Biskupije su zbog svega pokušali organizirati susret ravnateljice Caritasa Sisačke biskupije s gradonačelnicom, ali bezuspješno. Zbog zabrane humanitarnog djelovanja u školama iz Sisačke biskupije najavljuju poduzimanje pravnih koraka protiv Grada i gradonačelnice. Namjeravaju se obratiti i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Akcija se nastavlja voditi u drugim školama na području Biskupije kojima Sisak nije osnivač.

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju