Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradi se kuća za mlade

Humanitarna akcija "Da život imaju": "Iznimno je važno pomoći mladim ljudima bez odgovarajuće roditeljske skrbi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je humanitarni tjedan posvećen Caritasovoj humanitarnoj akciji "Da život imaju".

Caritas Zagrebačke nadbiskupije gradi kuću za mlade bez roditeljske skrbi i siromašne studente iz cijele Hrvatske. U tijeku je humanitarni tjedan u sklopu kojeg se promovira veliki humanitarni projekt "Uz nas niste sami", a koji je posvećen humanitarnoj akciji "Da život imaju" Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitajte i ovo Novac za kuću prikupljen - 3 Veliko srce Hrvatske U plamenu im je nestao cijeli život, no pomoć je brzo stigla: Skupljen je novac za kuću obitelji sa sedmero djece, ali postoji jedan problem Slika nije dostupna Humanitarna akcija Caritasova prodaja božićnih drvaca: "Mi umirovljenici imamo srca i volimo podijeliti to što imamo s onima koji nemaju"

Pokroviteljica je Caritasove akcije predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a prikupljaju se sredstva za izgradnju objekta za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove.

Humanitarni projekt građani mogu podržati već sada pozivom na humanitarni broj 060 9001, a vrhunac akcije prikupljanja sredstava očekuje se u subotu, 14. listopada, kad će se održati veliki humanitarni koncert na kojemu će nastupiti poznati glazbenici, a istaknute osobe iz javnoga života Republike Hrvatske sudjelovat će u pozivnome centru i odgovarati na pozive građana.

Humanitarni telefon namijenjen akciji "Da život imaju" bit će otvoren do 31. prosinca ove godine.

Prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Državnoga zavoda za statistiku u Republici Hrvatskoj, u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je približno 800 djece i mladih. Njihov je najveći problem taj što nakon navršene 18. godine, a u slučaju daljnjega školovanja najkasnije do napunjene 21. godine, moraju napustiti dom i početi samostalan život. U Hrvatskoj svake godine približno šezdeset mladih iz dječjih domova završi srednju školu i ne zna kako dalje, dok Caritasove kuće svake godine napušta njih desetak.

Želeći im pružiti dodatnu podršku i sigurnost, Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je akciju gradnje stambene zgrade u Selskoj ulici za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom, te siromašnih studenata.

"Iznimno je važno pomoći mladim ljudima bez odgovarajuće roditeljske skrbi da nakon napuštanja ustanova u kojima su dotad boravili dobiju krov nad glavom. Bez podrške obitelji i društva, posla, riješenoga stambenog pitanja i sredstava za život oni su prepušteni ulici te izloženi iznimno visokom riziku od socijalne isključenosti i siromaštvu. Primjerice, najčešće imaju zanimanja koja nisu tržišno konkurentna, što znači da ih čekaju slabo plaćeni poslovi. Zbog toga se često zapošljavaju unutar sive ekonomije, katkad ne dobivaju plaću za svoj rad, ostaju ovisni o sustavu socijalne skrbi i vrlo se često vraćaju nama u Caritas kao beskućnici, trudnice i žrtve nasilja. Izgradnjom objekta za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove, želimo im biti podrška i nakon što izađu iz domova i pokušati spriječiti takve loše posljedice”, ističe ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene