Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije osobe u bolnici

Kako je izgledala akcija spašavanja prevrnute jedrilice? Sekunde do spasa posadi su djelovale kao vječnost

Aktualno Galerija Iz prevrnute jedrilice kod Pule spašeno pet osoba - 1 Iz prevrnute jedrilice kod Pule spašeno pet osoba - 1 Foto: DNEVNIK.hr Iz prevrnute jedrilice kod Pule spašeno pet osoba - 2 Iz prevrnute jedrilice kod Pule spašeno pet osoba - 2 Foto: DNEVNIK.hr Iz prevrnute jedrilice kod Pule spašeno pet osoba - 3 Iz prevrnute jedrilice kod Pule spašeno pet osoba - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Iz prevrnute jedrilice kod Pule spašeno pet osoba - 4 Galerija 1/4 >>
Pet je osoba spašeno s jedrilice koja se prevrnula na oko 17 nautičkih milja od Pule. Troje je spasio brod koji se nalazio u blizini, a dvije su osobe ostale zarobljene u trupu broda u kojem se stvorio takozvani zračni džep koji ih je održavao na životu. Njih je spasio ronilac.

Odlazak na pučinu za petero jedriličara u pulskom kanalu umalo je završio kobno.

"U roku deset sekundi bili smo za 180 kobilica u zraku. Mi u moru, a nažalost dvije članice posade su bile u kabini i ostale su unutra zarobljene", ispričao je Saša Marinović.

Sekunde do spasa posadi su djelovale kao vječnost.

"Katastrofalno jer slušate njih i pokušavate ih bodriti, ali nije lijep osjećaj", rekao je Marinović.

U 3:28 ujutro u noći s petka za subotu, Centar za traganje i spašavanje na moru poslao je sve raspoložive snage u pomoć. Trgovački brod skreće se prema jedrilici, Obalna straža kreće u akciju, no Lučka kapetanija s polaskom je morala pričekati jer su morali pronaći ronioca koji će im pomoći osloboditi zarobljene osobe. Za to je vrijeme na moru bila prava dama.

"Komunicirali smo cijelo vrijeme s njima, nagovarali ih da izrone jer nismo znali kakvo je stanje unutar broda", rekao je Marinović.

Pročitajte i ovo Branislav Danevski i Boris Radolović Spašeno je pet osoba Detalji spašavanja posade sa prevrnute jedrilice: ''Sada me hvata panika, ali u tom trenutku razmišljao sam o tome da spasim život''

Pročitajte i ovo Branislav Danevski i Boris Radolović - 2 "Svaka čast" VIDEO Pogledajte zagrljaj jedriličara i ronioca heroja: "Četiri su sata kucale, vikale. Da nije došao on..."

Prvi je na mjesto nesreće stigao trgovački brod koji je plovio pod malteškom zastavom. Oni su iz mora izvukle tri osobe, a ostale dvije članice posade spasio je ronilac te su prevezene su u pulsku bolnicu.

"Pothlađene su, ali mislim da nemaju težih ozljeda. Nemamo mobitele, moj je jedini preživio, i taj nas je spasio", rekao je Marinović.

Što je točan uzrok nesreće, u narednim danima trebala bi otkriti istraga koju je pokrenula Lučka kapetanija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene