Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Prosvjedovali

Sindikati protiv iznajmljivanja postaja; Ina: Strateške odluke su u rukama Uprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava Ine je nakon današnjeg prosvjeda u organizaciji sindikata INAŠ poručila sindikalcima da su strateške odluke u nadležnosti upravljačkih tijela kompanije.

Uprava Ine je nakon današnjeg prosvjeda u organizaciji sindikata INAŠ poručila sindikalcima da su strateške odluke u nadležnosti upravljačkih tijela kompanije, a ne sindikata, te da je model poduzetnika, protiv kojega se sindikalci bune, uobičajen u maloprodaji naftnih kompanija.

Pročitajte i ovo Sindikati u Petrokemiji - 9 Smanjenje plaća Prvi potez novih vlasnika Petrokemije gura radnike u prosvjed: "Tako ne bi radili da planiraju proizvodnju" Slika nije dostupna SUMNJAJU U MOTIVE POBUNA RADNIKA Najavljeni štrajkovi i javni prosvjedi ako HEP bude poslužio za financiranje otkupa Ine

Ina u priopćenju tvrdi da je poslovna odluka o uvođenju operativnog modela na dijelu Inine maloprodajne mreže donesena nakon detaljne analize maloprodajnog poslovanja te usporedbe s konkurentima i najboljom industrijskom praksom.

Cijene goriva OD PONOĆI mogu se mijenjati i više puta na dan

Inini su zaposlenici i sami prepoznali potencijal tog operativnog modela, inače uobičajenog u maloprodaji naftnih kompanija, što potvrđuje podatak da je polovica od 600 zaprimljenih zahtjeva na natječaj stigla upravo od njih, a od izabranih 15 partnera čak devet su Inini zaposlenici.

Temeljem dosadašnjih pozitivnih povratnih informacija planira se proširenje projekta na dodatni broj benzinskih postaja unutar maloprodajne mreže, najavljuje Uprava Ine.

Taj operativni model ne uključuje izdvajanje Trgovine na malo, tako da Ina ostaje usmjerena na razvoj svih svojih temeljnih djelatnosti, kaže se u priopćenju.

Iz Uprave također odbacuju sindikalne optužbe o nepostojanju socijalnog dijaloga u kompaniji jer su ovog mjeseca uspješno zaključeni kolektivni pregovori između poslodavca i sindikata, a nedavno je održan još jedan sastanak o projektu "Model poduzetnik" u sklopu kojeg su sindikatima razjašnjena sva dodatna pitanja.

Ina je spremna pregovarati sa socijalnim partnerima ali strateške odluke su, kao i u svim drugim kompanijama, u nadležnosti upravljačkih tijela kompanije, naglašava vodstvo Ine koje ocjenjuje da se prosvjedom i dosadašnjim istupima INAŠ sve više udaljava od svoje temeljne zadaće - zastupanja prava i interesa svojih članova.

Pala dobit INE: '2013. je bila teška godina!'

Direktorica Sektora korporativnih komunikacija Ine Marina Burazer izjavila je novinarima da se ne radi o franšizi i izdvajanju maloprodaje, nego o operativnom modelu koji je prisutan u velikom broju kompanija, pa se u manjem dijelu želi primjeniti i u Hrvatskoj.

Radnici koji žele ostat će raditi na benzinskim postajama, a novi će im upravitelji ponuditi nove ugovore. Upitana što će biti s radnicima koji to ne prihvate, Burazer je rekla da će se vidjeti na koji će se način riješiti to pitanje, odnosno hoće li biti preraspoređeni unutar kompanije ili će im se ponuditi odlazak uz otpremninu.

Sindikati prosvjedovali: 'Nema Ine bez cjeline'

Sindikalni prosvjed pod sloganom "Nema Ine bez cjeline" održan je danas pred upravnom zgradom kompanije protiv najavljenog pilot projekta davanja benzinskih postaja u najam privatnicima i uvođenja franšize u maloprodaju, jer sindikalci strahuju da će to izazvati gubitak radnih mjesta, smanjenje plaća i, na kraju, uništenje tvrtke.

Taj je model (franšize) protivan hrvatskim zakonima i Statutu Ine i njegova primjena znači trenutan raskid ugovora o radu s tvrtkom Ina d.d., čime zaposleni gube sva stečena prava i otvara se prostor za drastično smanjenje plaća i daljnje otkaze, ustvrdila je Maja Rilović, predsjednica Sindikata INAŠ, koji je organizirao skup na kojem je sudjelovalo oko tisuću radnika Ine.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene