Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najave isplata trebale bi biti dobra vijest, no za radnike stižu novi, porezni problemi.


Radnicima Imunološkog zavoda isplaćena je zaostala plaća za travanj, a u petak očekuju isplatu još jedne plaće, one za svibanj, potvrdila je sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec. Njoj je u četvrtak isplaćena zaostala plaća manja za 1110 kuna, jer je to druga isplata ovoga mjeseca, a iduća zaostala plaća mogla bi biti još manja zbog uvećanih poreznih davanja s obzirom na isplatu u istom mjesecu.

"To je problem na koji smo upozoravali. No, ti novci nisu izgubljeni i bit će vraćeni nivelacijom poreza, u najboljem slučaju u prosincu ili u najgorem za godinu dana, kod povrata poreza po godišnjoj prijavi", rekla je Jagarinec.

Upozorila je da će od 1. rujna na snagu stupiti novi stečajni zakon pa će poslodavci koji kasne s isplatom plaća nastojati ih isplatiti odjednom kako bi izbjegli stečaj. To znači da će radnici zbog povećanih poreznih davanja na takve isplate privremeno ostati bez velikog dijela svojih primanja.

Vlada odlučuje o osiguranju sredstava za Imunološki zavod

Događa se da zbog takvih isplata radnici ostanu bez jedne cijele plaće, kaže Jagarinec koja apelira na vlast da riješi taj problem. Najavljena je isplata još jedne plaće, one za lipanj, u ponedjeljak, kazala je Jagarinec podsjetivši da je Imunološkom zavodu doznačeno 3,2 milijuna kuna, što bi bilo dovoljno za tri plaće.

Napomenula je kako bi joj bilo draže da ta plaća bude isplaćena u utorak, 1. rujna, kako ne bi ušla u obračun za kolovoz i time bila dodatno smanjena zbog obračuna poreza po višoj stopi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook