Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rekli i što misle o ponudi vlade

Sindikati nastavljaju sa štrajkom, objavili gdje neće biti nastave u utorak i srijedu. Najavili i novi prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama objavili su na konferenciji za novinare da se nastavlja štrajk u školama. U utorak će se štrajkati u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a u srijedu je u štrajku cijela Hrvatska. Učitelji će u srijedu i prosvjedovati pred Banskim dvorima. Sindikati su kazali i da su spremni odazvati se pregovaračkom sastanku s Vladom.

Učitelji u srednjim i osnovnim školama danas štrajkaju u dvije županije – Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj. Štrajk se nastavlja i idućeg tjedna, pa se u ponedjeljak nastava neće održati u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače

Predsjednica sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem objavila je danas na konferenciji za novinare da se u utorak štrajka u dvjema županijama - Primorsko-goranskoj i Zadarskoj, a u srijedu se štrajka u cijeloj Hrvatskoj. U srijedu će učitelji i prosvjedovati na Markovu trgu. 

"U srijedu je poseban dan. Imamo dva snažna pritiska u jednom danu. Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će biti i prosvjed upravo pred Vladom", rekla je Šprem.

Šprem je izvijestila da se današnjem štrajku odazvalo 96,81 posto zaposlenika u obrazovnom sustavu. Sindikat Preporod priopćio je da je u Požeško-slavonskoj županiji štrajkalo je 82,35 posto zaposlenika te 83,10 posto Brodsko-posavskoj.

Spremni su pregovarati

 

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je na novinarskoj konferenciji da sindikati ovih dana očekuju da ''predsjednik HDZ-a opet postane predsjednik Vlade RH i pozove sindikate na sastanak''.

Mihalinec je kazao da će se sindikati odazvati pregovaračkom sastanku, kada ih se na sastanak pozove. ''Mi čekamo te pregovore da čujemo koji su prijedlozi Vlade RH, a istovremeno da konačno imamo priliku iznijeti naše argumente i naše prijedloge. Tek nakon završetka pregovora Vlade i sindikata o štrajku moći ćemo govoriti o konačnim prijedlozima i zaključcima'', rekao je Branimir Mihalinec.

Istaknuo je da mišljenje o dogovorima s Vladom više neće tražiti samo od članova sindikata, već i zaposlenih u sustavu obrazovanja, no samo onih koji su štrajkali.

''Dijalog nema alternativu''

Sindikati su komentirali i jučerašnji dogovor koalicijskih partnera HNS-a i HDZ-a koji su dogovorili da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2 + 2 + 2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima. Dogovoreno je da će koeficijenti, ako do 30. lipnja Vlada ne donese uredbu, prosvjetarima automatski rasti za 2 posto.

''Ja ne znam što je HNS dogovorio, znam da su zadržali svoje stolice'', poručio je Mihalinec.

Premijeru Andreju Plenkoviću Sanja Šprem uputila je poruku. ''Dijalog nema alternativu. Ignorirati socijalne partnere kada je štrajk u tijeku sigurno nije dobra poruka. Problemi se rješavaju za stolom'', poručila je Šprem Plenkoviću i zahvalila roditeljima na podršci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene