Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vladin plan monetizacije autocesta kroz njihovo davanje u koncesiju na 30 do 50 godina ujedinilo je sindikate i poslodavce djelatnika u prometu, koji se zajednički protive toj ideji.


Bipartitno socijalno vijeće za promet, u kojem su sindikati i poslodavci djelatnika u prometu, zatražilo je danas da Vlada do 15. srpnja odustane od monetizacije autocesta jer će u suprotnom formirati stožer i početi prikupljati potpise za referendum o davanju autocesta u koncesiju.

>> Stručnjaci o autocestama u koncesiji: 'Privatnog koncesionara zanima samo profit'

Vezani članci Davor Majetić HUP pohvalio mjere za spas gospodarstva, ali upozorava Vladu što se ne smije dogoditi Slika nije dostupna Podržavate li referendum o koncesiji autocesta?

Kroz monetizaciju se zapravo rasprodaju HAC i ARZ kako bi se kratkoročno premostili dugovi i pobrali predizborni bodovi, ustvrdili su predstavnici sindikata i Hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Oni predlažu da se dugovi koji idućih godina stižu na naplatu financiraju prodajom dionica HAC-a i ARZ-a ili reprogramom uz pomoć dugoročnog kredita.

Vlada je prošlog tjedna dala suglasnost za model monetizacije autocesta prema kojem se one daju u koncesiju od 30 do 50 godina strateškom ulagaču koji bi ih trebao održavati i naplaćivati cestarinu.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da je takva Vladina odluka 'potez iz nužde' zbog potrebe vraćanja dugova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook