Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović: To je potez iz nužde

Stručnjaci o autocestama u koncesiji: 'Privatnog koncesionara zanima samo profit'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Vlada dala suglasnost da započne izrada natječajnog postupka davanja autocesta u koncesiju, stručnjaci upozoravaju na nedostake ponuđenog modela.

Profesor Prometnog fakulteta Ivan Dadić shvaća kako je država u teškoj financijskoj situaciji, no upozorava da privatnog koncesionara ne zanima razvoj već samo profit.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

>> Autoceste idu u koncesiju na razdoblje od 30 do 50 godina

Stručnjaci s Ekonomskog fakulteta pak smatraju da je iznos od najviše 3 milijarde i 200 milijuna kuna koliko će Vlada dobiti za 50 godina koncesije, premali.

'Država će se za taj iznos zadužiti u godinu dana ili dvije godine, tako da smatram da bi dali nešto za 30 ili 50 godina u koncesiju apsolutno taj iznos ne može biti adekvatan. Osobno smatram da model koncesija, pogotovo za autoceste koje su već izgrađene nije adekvatan', rekao je Šimović.

Ovaj potez hrvatske Vlade i motive za njegovo povlačenje komentirao je i predsjednik Josipović - davanje autocesta u kocesiju ocijenio je nužnim. 'Očito je proračun prazan, očito postoji potreba da se vrate zaduženja koja su učinjena, je li to najbolji sporazum ili nije to ne mogu reći ne znam detalje, ali očito je riječ o potezu iz nužde', rekao je Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene