Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić Foto: Patrik Macek/Pixsell

Sindikati državnih službi za sada nisu pristali na ponudu Vlade o povećanju plaća, a pregovori će se nastaviti idućeg četvrtka.


Nakon drugog kruga pregovora Vlade i sindikata državnih službi o povećanju osnovice plaća, održanog u petak, ministar rada Marin Piletić izjavio je da je Vlada iznijela "više nego korektnu ponudu", no čelnik Sindikata policije Dubravko Jagić kaže kako za sada nisu pristali na nju.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Piletić rekao je novinarima kako s konkretnim brojevima još ne izlaze u javnost, a pregovori o osnovici plaća zaposlenih u državnim službama nastavit će se idućeg četvrtka.

"Na sastanku smo približili stajališta, prihvaćen je prijedlog pregovaračkog protokola o dodatku Kolektivnog ugovora i povećanju osnovice plaće do kraja 2022. i za iduću godinu", kaže Piletić.

Poručio je da Vlada ima razumijevanja za sindikalne zahtjeve, a njezina inicijalna ponuda je najveća u odnosu na sve prethodne pregovore. Cilj im je da pregovori ne traju dugo i ne kreću od nule, nego s konkretnim brojevima koje su danas predložili sindikatima.

Marko Primorac ''Vlada nije odbacila prijedlog o povećanju plaća'', poručio ministar financija i otkrio da se razmišlja o uvođenju novog poreza

Željko Stipić - 2 Sindikati nezadovoljni sastankom o povećanju osnovice: "Tu ne možemo otkrivati toplu vodu. Uvijek imamo svoje alate"

"O svemu ćemo još jednom razgovarati s predsjednikom Vlade, nastavljamo pregovore u četvrtak i vjerujem da ćemo se čim prije usuglasiti kako bi primjena dodatka Kolektivnog ugovora krenula što ranije, a to se odnosi i na povećanje osnovice plaće za 2023.", rekao je Piletić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je kako za sada nisu pristali na Vladinu ponudu, prvo je moraju iznijeti pred sindikalna tijela i članstvo, a potom nastaviti pregovore, pa će vidjeti što će dalje biti.

Jagić misli da je moguće postići kompromis na obostrano zadovoljstvo i na da se da će Vlada kao poslodavac imati dovoljno razumijevanja za državne službenike i namještenike, te za policijske službenike.

Uoči nastavka pregovora o povećanju osnovice plaća u državnim službama, Jagić je izjavio da sindikati neće pristati na povećanje manje od osam posto, te poručio kako očekuje da će sindikalni zahtjevi biti prihvaćeni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju