Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) izvijestio je kako su od najviših državnih tijela zatražili izmjenu izbornog zakona kako bi već na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru građani mogli birati i glasovati konkretne osobe, a ne kao do sada, isključivo stranačke liste.


Naš politički sustav prepreka je gospodarskom rastu, a time i standardu građana, posebice umirovljenika, ocijenio je predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić. Gotovo tri četvrtine umirovljenika, odnosno 875 tisuća ljudi, živi u zoni siromaštva, rekao je dodavši kako prosječna mirovina ne pokriva niti 60 posto mjesečnih troškova sindikalne košarice.

Vezani članci Umirovljenik - 1 Novost za stotine tisuća umirovljenika: Od danas lakše do mogućnosti za povećanjem mirovine Slika nije dostupna Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti: Umirovljenici prosvjeduju u šest hrvatskih gradova

>> Umirovljenici: Izdali su nas i HDZ i SDP

Krajačić je također rekao i kako se mirovine sve više pretvaraju u socijalnu pomoć, zatraživši ukidanje zamrzavanja mirovina i uvođenje njihovog usklađivanja prema rastu plaća.
Član Predsjedništva Glavnog odbora SUH-a Ivan Nahtigal ocijenio je kako se Vladine mjere svode na 'šminkeraj' i održanje postojećeg sustava.

Glavni problem Hrvatske kao, kako je Ustav definira, socijalne države, je to što je stvoren paralelni mirovinski sustav, rekao je Nahtigal. Uz mirovinski sustav baziran na Zakonu o mirovinskom osiguranju imamo i paralelni sustav za povlaštenu političku elitu što je neodrživo, poručio je Nahtigal.

SUH je također demantirao i tvrdnje čelnika političkih stranaka 'Blok umirovljenici zajedno' o potpori SUH-a na predstojećim parlamentarnim izborima jer se, kako su rekli, niti jedno tijelo SUH-a nikada nije izjasnilo za takvu suradnju. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju