Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni postojećim

Sindikat umirovljenika traži izmjenu izbornog zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) izvijestio je kako su od najviših državnih tijela zatražili izmjenu izbornog zakona kako bi već na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru građani mogli birati i glasovati konkretne osobe, a ne kao do sada, isključivo stranačke liste.

Naš politički sustav prepreka je gospodarskom rastu, a time i standardu građana, posebice umirovljenika, ocijenio je predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić. Gotovo tri četvrtine umirovljenika, odnosno 875 tisuća ljudi, živi u zoni siromaštva, rekao je dodavši kako prosječna mirovina ne pokriva niti 60 posto mjesečnih troškova sindikalne košarice.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Najavili rast Možemo! predstavio program za umirovljenike: "Sve jednokratne mjere su prevara, mirovina nije milostinja" Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika

>> Umirovljenici: Izdali su nas i HDZ i SDP

Krajačić je također rekao i kako se mirovine sve više pretvaraju u socijalnu pomoć, zatraživši ukidanje zamrzavanja mirovina i uvođenje njihovog usklađivanja prema rastu plaća.
Član Predsjedništva Glavnog odbora SUH-a Ivan Nahtigal ocijenio je kako se Vladine mjere svode na 'šminkeraj' i održanje postojećeg sustava.

Glavni problem Hrvatske kao, kako je Ustav definira, socijalne države, je to što je stvoren paralelni mirovinski sustav, rekao je Nahtigal. Uz mirovinski sustav baziran na Zakonu o mirovinskom osiguranju imamo i paralelni sustav za povlaštenu političku elitu što je neodrživo, poručio je Nahtigal.

SUH je također demantirao i tvrdnje čelnika političkih stranaka 'Blok umirovljenici zajedno' o potpori SUH-a na predstojećim parlamentarnim izborima jer se, kako su rekli, niti jedno tijelo SUH-a nikada nije izjasnilo za takvu suradnju.



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene