Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat traži korekciju plaća državnih službenika i namještenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je danas od Vlade hitnu korekciju plaća državnih službenika jer je jučer potpisani Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi, kojim je 9.000 zaposlenih u tom sustavu dobilo povećanje plaća od tri do 9,5 posto, još jednom pokazao dvostruka mjerila Vlade kada su u pitanju javne i državne službe.

Iako Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike osiguravaju gotovo jednaku razinu prava zaposlenima u javnim i državnim tijelima, ugovori po djelatnostima i tzv. kućni kolektivni ugovori, koji se sklapaju u javnim službama s resornim ministrima, uvelike narušavaju ravnotežu među plaćama u javnim i državnim službama, ističe sindikat u priopćenju.

Pročitajte i ovo Pregovori oko plaća Loša situacija Traže veću osnovicu plaća, učitelj priznao: "Da me netko pita bih li opet odabrao tu profesiju, mislim da ne bih" Stjepan Topolnjak "Realni zahtjevi" Sindikat zadravstva traži dvoznamenkasto povećanje osnovice plaća: "Sve do sada bilo je nevidljivo u novčaniku"

Sindikat tvrdi da su ministri Darko Milinović i Božo Biškupić granskim kolektivnim ugovorima, koje su zaključili na razini svojih resora, državne službenike Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstva kulture doveli u nepovoljniji položaj u odnosu na zaposlene u javnim službama u sustavu zdravstva, socijalne skrbi i kulture.

Po ocjeni sindikata, glavni pokretač nejednakosti je odredba o plaći za rad u posebnim uvjetima Temeljnog kolektivnog ugovora, kojom se javnim službama omogućava da radna mjesta s posebnim uvjetima rada i pripadajuću visinu posebnih dodataka na plaću utvrđuju granskim kolektivnim ugovorima.

"U državnim službama takva radna mjesta utvrđena su isključivo propisima koje donosi poslodavac i obuhvaćaju samo ona radna mjesta na kojima zaista postoje posebni uvjeti rada, poput zatvorskih čuvara, policajaca, inspektora, sudskih ovršitelja, vozača eksplozivnih tvari, radnika na poslovima ekshumacije i sl.".

U javnim službama se pak granskim kolektivnim ugovorima posebni uvjeti rada proglašavaju na razini čitave djelatnosti, pa tako administrativni referent ili čistačica u sustavu socijalne skrbi može dobiti dodatak od 10 posto, dok njihovi kolege u državnoj službi u Ministarstvu zdravstva, zaposleni na istim mjestima, to ne mogu.

Zbog toga će Sindikat državnih službenika, ako Vlada ne korigira plaće državnih službenika i namještenika za prosječni iznos dodataka na posebne uvjete rada u javnim službama, podići tužbu protiv Vlade zbog izravne diskriminacije iz članka 2. Zakona o radu, kojim se zabranjuje stavljanje službenika na temelju društvenog statusa u nepovoljniji položaj od druge osobe u usporedivoj situaciji.

Sindikat će tužbe zbog diskriminacije istovremeno podnijeti protiv svih ministara koji su omogućili veće plaće zaposlenicima u svom resoru od onih koje imaju državni službenici tijela kojemu su na čelu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene