Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oglasio se i sindikat pomoraca

Premijer o obustavi potrage za pomorcima: "Pretražili su područje veće od 4 Hrvatske. Mi ćemo napraviti sve, ali..."

Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore)
Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Foto: Bourbon Offshore
Nakon objave da se obustavlja aktivna potraga za pomorcima s Bourbon Rhodea, Neven Melvan iz Sindikata pomoraca rekao je kako čekaju da vide što će pokazati nove satelitske snimke. Obitelj Dine Miškića ne gubi nadu.

I francuske vlasti i kompanija Bourbon Offshore objavile su da obustavljaju aktivnu potragu za pomorcima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić.

Pročitajte i ovo Spašavanje ukrajinskih i ruskog pomorca s Bourbon Rhodea (Foto: screenshot) SPAŠENI TREĆI DAN OD POTONUĆA Objavljen video spašavanja preživjelih članova posade Bourbon Rhodea iz Ukrajine i Rusije: "Volio bih da smo pronašli i ostale..." Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Havarija Bourbon Rhodea Na satelitskim snimkama uočen objekt veličine 16 metara, dimenzije ne odgovaraju veličini splavi

Neven Melvan iz Sindikata pomoraca rekao je da je odluka očekivana, ali razočaravajuća

"Jučer smo napravili sve što smo mogli. Cijelu noć pokušali smo preko raznih institucija odgoditi tu odluku, ali nije išlo. No nadu polažemo u satelitske snimke koje stižu na dnevnoj bazi. Čim one dođu, analiziraju se, a ako se na njima uoči nešto, potraga će opet krenuti", objasnio je Melvan.

Kaže da snimke stižu predvečer po našem vremenu, ali zbog vremenske razlike, ako se nešto na njima uoči, još danas se na Atlantiku može intenzivirati potraga.

Melvan objašnjava i da se sad splav može nalaziti na ogromnom području od 1500 milja. 

Ponovio je kako je u svakodnevnom kontaktu sa obitelji Dine Miškića te je rekao da im je teško bilo pratiti kako se internetom prenosi lažna vijest da je splav našao turski brod. 

"A što mislite kako su primili ovu vijest? Njima je najgore. Jučer im je bio strahovito težak dan. To što se dogodilo bilo je apsolutno nezbiljno. Ali i dalje svi gajimo nadu", rekao je Melvan

"Vlada će nastaviti raditi sve što se može"

Komentirajući potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode, premijer Andrej Plenković je rekao da su, otkako se nesreća dogodila, poduzeli apsolutno sve što se moglo.

"Moj predstojnik ureda, koji je rođen i živio u Francuskoj, po nekoliko sati svaki dan provodi na telefonima što s našim veleposlanstvom, što s Francuskom. Kompanija se angažirala, francuska se vojska bila angažirala, letjeli su zrakoplovi, trgovački brodovi su imali obvezu motrenja... Prema sinoćnjim informacijama, područje koje su pretražili je veće od 200 tisuća kvadratnih kilometara, znači veće od četiri Hrvatske. Mi ćemo angažmanom i razgovorima napraviti sve, ali treba uzeti u obzir da se nesreća dogodila na sredini Atlantika", rekao je Plenković, dodavši da će Vlada sa svoje strane nastaviti raditi sve što može.

Tražit će ih komercijalni brodovi

Francuske vlasti i Bourbon Offshore objavili su da prekidaju aktivnu potragu za pomorcima nestalim na Bourbon Rhodeu. Za njima će tragati samo brodovi koji prolaze tom rutom.

"Nakon dojave o mogućem signalu koji se pojavio u noći na 7. listopada, francuska regija CROSS West Indies-Guyana poslala je četiri broda. U potrazi je sudjelovao i zrakoplov obalne straže SAD-a. Protekli tjedan potraga je bila intenzivna i opsežna. Nažalost, ne i uspješna", navodi se u priopćenju kompanije.

"Potraga nije dala pronašla znakove života više od 10 dana unatoč nevjerojatnim naporima", dodali su.

I francuske vlasti u noći na subotu objavile su da prekidaju aktivnu potragu. Za nestalim pomorcima tragat će brodovi koji budu prolazili tom rutom. 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene