Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali priopćenje

I Bourbon Offshore objavio kraj potrage za pomorcima: "Unatoč naporima, više od 10 dana nismo našli znakove života"

Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com)
Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Foto: bourbonoffshore.com
Francuske vlasti i Bourbon Offshore objavili su da prekidaju potragu za pomorcima nestalim na Bourbon Rhodeu. Za njima će tragati samo brodovi koji prolaze tom rutom.

O prekidu potrage za nestalim pomorcima u subotu ujutro oglasio se Bourbon Offshore. U priopćenju navode kako potraga nakon 16 dana nije dala nikakve rezultate

"Nakon dojave o mogućem signalu koji se pojavio u noći na 7. listopada, francuska regija CROSS West Indies-Guyana poslala je četiri broda. U potrazi je sudjelovao i zrakoplov obalne straže SAD-a. Protekli tjedan potraga je bila intenzivna i opsežna. Nažalost, ne i uspješna", navodi se u priopćenju. 

"Potraga nije pronašla znakove života više od 10 dana unatoč nevjerojatnim naporima", dodali su. 

U Bourbonu kažu kako potraga ne završava nego "ulazi u novu fazu" te su još jednom ponovili kako je tvrtka uz obitelj stradalih pomoraca. 

I vlasti prekinule pretragu

Francuske vlasti u noći na subotu objavile su da prekidaju aktivnu potragu za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea na Atlantiku, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić.

"Više od 10 dana nismo našli ni ostatke broda, mornare ili splav za preživljavanje", rekli su u objavi. 

"Sad je već nemoguće da ih nađemo žive", rekao je prefekt Martiniquea Franck Robine na konferenciji za medije.

Unatoč mogućem signalu koji se pojavio 8. listopada, istina je da od 1. listopada nismo uočili nikakve znakove života, niti bilo kakve konkretne znakove da da bismo ih mogli naći žive ili mrtve", objasnio je Robine i dodao da su u dosad pretražili površinu veću od 205.000 kvadratnih kilometara. 

 "Ovo je bila izuzetno teška odluka i htio bih izraziti suosjećanje francuske Vlade obiteljima nestalih mornara", poručio je Robine, prenosi RCI.fm.

 Za nestalim pomorcima tragat će samo brodovi koji budu prolazili tom rutom. Morat će budno motriti hoće li nešto uočiti.

"Šanse da se nakon 16 dana pronađu ljudi u moru jednostavno više ne postoje i zato smo odlučili iz aktivne faze potrage prijeći u aktivnu fazu motrenja. To znači da će brodovi koji tamo prolaze imati zadatak da budno motre hoće li nešto pronaći", pojasnio je prefekt Martiniquea Franck Robine na konferenciji za medije.

 

Lažna vijest da je nađena splav

Društvenim mrežama u petak navečer proširila se informacija da je na Atlantiku pronađena splav sa pomorcima nestalima nakon havarije broda Bourbon Rhode.

Informaciju je objavila žena koja je na Facebooku napisala je da je pomorce, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, našao turski brod. 

Dezinformaciju su sinoć demantirali i iz Sindikata pomoraca, ali i Francuzi koji su na svom Facebooku napisali da je vijest lažna.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene